Regeringen vill ha förbud mot att överge katter

En förvildad kattunge på djursjukhus. Arkivbild.
En förvildad kattunge på djursjukhus. Arkivbild.

Regeringen vill ha ett förbud mot att överge katter och andra tamdjur. Det är en av punkterna i förslaget till en ny, moderniserad djurskyddslag som regeringen nu avser skicka till Lagrådet.

Uppfattningen om vad som är acceptabel djurhållning har flyttats fram avsevärt sedan den nuvarande lagen tillkom 1988, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Isabella Lövin (MP), klimat-, miljö- och vice statsminister, på DN Debatt.

– Den stora nyheten är egentligen att vi har en lagstiftning som har väldigt många år på nacken, den är 30 år gammal, den är lappad och lagad i flera omgångar. Nu tar vi ett helhetsgrepp, moderniserar lagen och vi tar ytterligare steg för att förbättra djurvälfärden, säger Sven-Erik Bucht till TT.

Regeringen uppmärksammar speciellt vildkatternas situation i lagförslaget. Därför föreslås ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur. Kan man inte hitta djurets ägare, har länsstyrelserna skyldighet att ingripa.

– Jag tycker att det är bedrövligt när man lämnar katter vind för våg. Det är ett jättestort problem som finns, säger Bucht, som själv inte har katt, till TT.

Vill förbjuda elefanter på cirkus

I förslaget trycker man också på att alla som har hand om djur ska ha tillräcklig kompetens.

– En annan väldigt tydlig grej är att vi planerar att ändra djurskyddsförordningar för att förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus, en fråga som varit omdiskuterad under lång tid, säger Bucht.

Jordbruksverket ska också få i uppdrag att se över hur minkar på pälsfarmerna mår. Samtidigt som djurskyddet ska förbättras ska lantbrukets konkurrensförmåga bibehållas, är lagens intention.

Det är Djurskyddsutredningens förslag som ligger bakom arbetet till den nya lagen.

Publisert: