Niclas nyfödda dotter kan ha smittats av mässlingen

Av: Anders Johansson, Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Niclas Sjöströms dotter föddes för bara tre dagar sedan.

Nu måste den lilla flickan - ett av 54 barn - tillbaka till sjukhuset för att få en spruta mot mässlingen.

– Det känns inte roligt, även om risken för att hon ska ha smittats är låg, säger han.

1 av 3 | Foto: Anders Deros
Niclas Sjöström

Niclas Sjöströms dotter föddes på Östra sjukhuset i Göteborg, en del av Sahlgrenska, på natten till den 30 december.

Flickan, som ännu inte har fått något namn, kom de hem med två dagar senare.

I dag tvingades familjen återvända till sjukhuset. Det har visat sig att en av de anställda, som bar på mässlingsmitta, befann sig på kliniken samtidigt. Den anställda har visserligen inte varit i direktkontakt med flickan, men smittan är luftburen.

– Vi fick veta att den här personen befann sig på förlossningen när vi var där. Det känns inte roligt att behöva åka in med ett så litet barn, även om risken för att hon ska ha smittats är låg, säger Niclas Sjöström. 36.

”Slarvigt av sjukhuset”

Många nyfödda barn har antikroppar mot mässling via sina mödrar, men inte alla och inte alltid tillräckligt mycket.

Barn i Sverige vaccineras normalt i 1,5-årsåldern. Men flickan kommer precis som övriga 62 barn som kan ha fått smittan, att behandlas med immunglobulin, antikroppar, som ska ge samma skydd som vaccinering.

Niclas Sjöström arbetar själv inom vården, som sjukgymnast. Han är förvånad över att sjukhuset inte vaccinerat all personal som vistas på förlossningen.

– Det spelar ingen roll om det handlar om kringpersonal, som städare. Alla måste ha samma skydd mot mässlingen. Det här är slarvigt av sjukhuset. Riktigt korkat.

”Borde vara krav på vaccinering”

Han tycker det borde vara ett krav att all personal på sjukhus kontrolleras innan anställning - att de har rätt vaccin mot luftburna sjukdomar.

– Risken är annars att de som är nyfödda eller riktigt sjuka och inte kan ta vaccin, kan bli sjuka, och även dö, säger Niclas Sjöström.

– Jag är helt för att att man ska vaccinera mot luftburna sjukdomar, och min personliga åsikt är att det borde gälla även skola och förskola.

Publicerad:

LÄS VIDARE