Direktlinje mellan Nord och Syd öppnad – efter OS-flirten

Efter OS-flirten öppnades direktlinjen mellan Nordkorea och Sydkorea – på order av Kim Jong-un.

En kort tid senare hade en inledande kontakt mellan länderna tagits via förbindelsen.

– Återställandet av direktlinjen är väldigt betydande, säger Yoon Young-Chan, talesperson för Sydkoreas president.

Efter en lång tid av försämrat säkerhetsläge på Koreahalvön uppges nu Nordkoreas diktator Kim Jong-un vara inställd på att ta bladet från munnen – och börja prata.

Han har beordrat om att direktlinan – en så kallad hotline – mellan Nordkorea och Sydkorea öppnas igen, uppger nordkoreansk stats-tv, enligt flera internationella nyhetsbyråer.

”Betydande utveckling”

”Nordkoreanska KCTV uppger att Nord öppnar en kanal för dialog med Syd vid 15.30 i dag (07.30 på onsdagen, svensk tid, reds. anm.)”, säger en talesperson vid den sydkoreanska regeringen enligt AFP.

En talesperson för Sydkoreas president Moon Jae-In kallar händelseutvecklingen för ”väldigt betydande”.

– Det skapar ett klimat där kommunikation alltid är möjligt, säger talespersonen Yoon Young-Chan enligt AFP.

Första kontakt etablerad

Vid 08-tiden, svensk tid, hade en inledande kontakt mellan Nord- och Sydkorea skett via den återöppnade direktlinjen, uppger Sydkorea enligt AP.

Till en början handlade kommunikationen om att säkerställa att förbindelsen fungerade. Enligt CNN har den varit nedstängd i närmare två år.

Det var under Kim Jong-uns nyårstal som diktatorn först sade sig vara villig att förbättra relationerna med grannlandet.

– Vi borde minska den militära spänningen på den koreanska halvön för att skapa en fredlig miljö. Både Nord och Syd borde göra ansträngningar, sa han då.

Under nyårstalet dolde inte diktatorn sitt intresse för det kommande vinter-OS i Sydkorea.

Sydkoreas förslag: Möte nästa vecka

Regeringen i Sydkorea nappade snabbt på den försonliga tonen. I går föreslog den sydkoreanska ministern Cho Myoung-gyon ett fredligt möte nästa vecka.

– Vi hoppas att Sydkorea och Nordkorea kan sätta sig och diskutera en nordkoreansk medverkan i de olympiska spelen och hur man kan förbättra relationerna mellan länderna, sa Cho Myoung-gyon enligt Yonhap.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap kallar Kim Jong-uns beslut om direktlinan för en utsträckt hand efter de senaste dagarnas närmanden.

Publisert:

LÄS VIDARE