Nyheter

"Felix blev döv efter att ha vaccinerats"

NYHETER

Vaccineringen mot röda hund, mässling och påssjuka ska vara ofarlig.

Lille Felix blev döv av den.

förändrade allt I dag kan Felix, 9, höra med hjälp av en inopererad hörapparat. "Han hör ganska bra på det örat. Men det är klart, visst har man varit arg på den vaccineringen. Den ändrade ju allt. Innan dess planerade vi att skaffa fler barn, säger Märta Eriksson, Felix mamma.
förändrade allt I dag kan Felix, 9, höra med hjälp av en inopererad hörapparat. "Han hör ganska bra på det örat. Men det är klart, visst har man varit arg på den vaccineringen. Den ändrade ju allt. Innan dess planerade vi att skaffa fler barn, säger Märta Eriksson, Felix mamma.

Den tionde januari 1994 förändrades familjen Sjölanders och Erikssons liv för alltid. Lille Felix, 18 månader gammal, fick då vaccin mot påssjuka, mässling och röda hund.

- Visst hade vi fått information om riskerna med vaccinet. Men det är inget som drabbar oss. Den en av 10 000 är ju aldrig en själv, säger Felix mamma, Märta Eriksson.

Efter vaccinsprutan lekte Felix som vanligt med storasyster Sofia och kompisarna hos dagmamman. I dag minns inte Märta Eriksson om Felix ens blev dålig av vaccinet. Hon behövde i alla fall aldrig vara hemma för att Felix var sjuk.

Blev plötsligt tyst

Men sen på våren började Märta Eriksson och Torbjörn Sjölander märka förändringar hos sin son. Felix som varit glad och livlig och börjat prata blev nu tyst. Hans mamma och pappa kunde starta dammsugaren utan att Felix märkte något. Och när de kom fram till honom blev Felix ofta förvånad.

- Sen i maj insåg vi plötsligt att Felix inte hörde. Då satte vi oss och spelade blockflöjt och slog med grytlock bakom ryggen på honom. Och han reagerade inte, säger Märta Eriksson.

- Vi blev helt konfunderade. Felix hade ju pratat vid jul och nu var han plötsligt tyst. Vi fick helt enkelt ta fram våra videofilmer och titta. Och Felix pratade och vände sig efter ljud under julen. Även hans dagmamma kom ihåg att Felix suttit och pratat med hennes barnbarn.

Flimmerhåren förstörda

Felix hörsel undersöktes och det konstaterades att hans flimmerhår i hörselgångarna var helt förstörda. Felix som klarat hörselkontrollen utan problem när han var åtta månader var nu stendöv.

- Det är inte bevisat att det är vaccinet som gjorde Felix döv. Men vaccineringen är den enda kopplingen från det att Felix hörde tills det att han förlorade hörseln, säger Märta Eriksson.

Ett år efter att Felix blivit döv sa föräldrarna upp sig från jobben, sålde villan och företaget och flyttade från Östersund till Härnösand. Felix skulle ju aldrig kunna gå i en vanlig skola. Och den närmsta skolan för döva barn låg i Härnösand.

"Vaccineringen ändrade allt"

Nu är Felix nio år och vill ha en egen stereo. För tre år sedan opererades nämligen en hörapparat in i hans vänstra öra så att han nu kan höra ljud med elektronisk hjälp.

- Han hör ganska bra på det örat. Med kända röster kan han till och med prata i telefon. Men det är klart, visst har man varit arg på den vaccineringen. Den ändrade ju allt. Innan dess planerade vi att skaffa fler barn, säger Märta Eriksson.

Charlotte Lindahl

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter