Razzia mot assistansbolag – sex anhållna

NYHETER

Sex personer i ett stort assistansbolag i Malmö har anhållits, misstänkta för grovt bidragsbrott.

En poliskälla säger till tidningen att det rör sig om en av de största härvorna någonsin.

– Min gissning är att vi kommer landa på ett tiotal gripna efter att den här dagen är slut, säger en polis till SvD.

Ett stort assistansbolag i Malmö misstänks för omfattande fusk och bedrägeri. Såväl bolagets ägare, assistenter och personer i behov av assistans misstänks ha varit delaktiga, skriver Svenska Dagbladet.

Polisens spaningen mot företaget ska ha pågått i närmare ett år. Nu pågår en omfattande räd.

Sex personer har anhållits och ytterligare personer har gripits, uppger Ekobrottsmyndigheten. Det gäller grovt bidragsbrott som begåtts under åren 2013–2017.

Det rör sig om drygt tio miljoner kronor som förskingrats, skriver Kvällsposten.

”En av de största härvorna”

Sex personer är anhållna misstänkta för grovt bedrägeri. Fler kommer att gripas under dagen, säger förundersökningsledaren Björn Rosenlöv till SvD.

– Det här är en av de största härvorna som upptäckts och det största assistansärendet vi haft här på Ekobrottsmyndigheten i Malmö. Min gissning är att vi kommer landa på ett tiotal gripna efter att den här dagen är slut, säger en poliskälla till SvD.

Bolaget misstänks ha rekryterar assistenter utomlands, men som sedan inte har arbetat i Sverige. Assistenterna ska ha fått bostad och samordningsnummer ordnat av företaget – men sedan ska assistenterna åkt till hemlandet med lön från Sverige.

”Fusk rakt igenom”

Som en effekt av detta har personer med vårdbehov lämnats ensamma utomhus i flera timmar, visar polisspaningen.

– Det här ärendet innehåller precis allt. Det är fusk rakt igenom. Vår teori är att personer som anlitats som assistenter fått en peng för att företaget får använda deras namn på lönelistorna, men sedan har företaget tagit större delen av lönen, säger polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Bedrägeri