Polischefens ilska efter explosionen: ”Jag blir förbannad”

avAdam Westin

Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för explosionen vid polishuset i Rosengård i Malmö.

Männen har koppling till kriminalitet i Malmö och är väl kända av polisen.

– Den teorin vi har nu är ju att vi ju varit väldigt aktiva i området och tyvärr, när vi vidtar våra insatser mot kriminella så kan det få den här typen av effekter, som är helt oacceptabelt, säger Carina Persson, regionpolischef Syd, i SR P1 Morgon.

Klockan 21.06 på onsdagskvällen hördes en kraftig detonation vid polisstationen på Von Lingens väg i Rosengård, Malmö.

Vittnen uppger för Aftonbladet att tryckvågen kändes flera hundra meter från platsen. Ingen person kom till skada, däremot fasaden till polishuset och flera bilar i närheten.

Snabbt fastslog polisen att attacken var direkt riktad mot polisen.

– Jag blir förbannad, rent ut sagt. Jag tycker att det är oerhört allvarligt och respektlöst att ge sig på poliser, och för den delen andra, som ska skydda och hjälpa invånarna i vårt samhälle. Det är helt oacceptabelt, säger Carina Persson, regionpolischef Syd, i SR P1 Morgon.

”Kan få den här typen av effekter”

Två män i 20-årsåldern greps i nära anslutning till händelsen.

På morgonen anhölls de av åklagare, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

En av polisens teorier är att sprängningen är en hämndaktion för insatser man gjort i området.

Foto: KRISTER HANSSON
Carina Persson, regionpolischef.

– De har koppling till kriminalitet i Malmö och de är väl kända av oss. Den teorin vi har nu är ju att vi ju varit väldigt aktiva i området och tyvärr, när vi vidtar våra insatser mot kriminella så kan det få den här typen av effekter, som är helt oacceptabelt, säger Carina Persson, regionpolischef Syd, i Sveriges Radio.

Det är ännu okänt vad som detonerat. Under onsdagskvällen och natten mot torsdag uppgav poliskällor för Aftonbladet att det troddes vara en handgranat.

Senare tydde polisens teknikers initiala bedömning på att det var det explosiva ämnet trotyl som orsakat explosionen, och inte en handgranat, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Jag kommenterar ingenting om den delen, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl, till Aftonbladet.

”Avskyvärd och feg attack”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har kommenterat händelsen.

”Ännu en avskyvärd och feg attack mot polisen. Men polisen och resten av samhället kommer inte att backa undan för de kriminella, tvärtom. Polisen har allmänhetens starka stöd i sitt arbete mot gängkriminaliteten. Nu ökas resurserna och straffen skärps”, skriver Morgan Johansson på Twitter.

1 av 11 | Foto: Patrick Persson
Polisen spärrar av vid polishuset efter explosionen.

Carina Persson, regionpolischef Syd, säger att hon känner stor tacksamhet att ingen medarbetare kom till skada – samtidigt som hon blir rasande.

– Det är klart att man blir arg. Samtidigt blir vi väldigt samlade i såna här lägen. Vi gör allt för att kunna gripa de som är skyldiga, att kunna lagföra dem och sedan förstås få dem åtalade för det här. Vi har samtal med de som jobbade igår kväll, säger Carina Persson, regionpolischef Syd i SR P1-morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM