Läkaren om Trumps hälsa: Måste banta

NYHETER

Donald Trump har starkt hjärta men högt kolesterol och tar medicin mot manligt håravfall.

Efter all snabbmat ska Trump banta, uppmanar presidentläkaren Ronny Jackson.

– Han borde gå ner 5 till 7 kilo under det kommande året, säger doktorn på en pressträff i Vita huset.

Doktor Ronny Jackson övervakade och genomförde hälsoundersökningen av USA:s president den 12 januari. Militärläkaren presenterade resultatet på en presskonferens i Vita huset på tisdagen.

– Allting tyder på att presidenten är vid en väldigt god hälsa och kommer fortsätta att vara det presidentskapet ut, sammanfattade Jackson.

Presidenten mäter 190 centimeter och väger 108 kilo.

Ingen alkohol

Donald Trumps svaghet för fet snabbmat är omtalad. Han älskar McDonald’s, friterad kyckling och dricker flera burkar läsk varje dag.

Trots det beskriver Ronny Jackson Trumps hälsa som utmärkt.

– Den kardiologiska kapaciteten under den fysiska undersökningen var väldigt bra. Han fortsätter att dra fördelar av långsiktigt god hälsa som beror på frånvaro av alkohol och tobak.

Däremot har presidenten högt kolesterol.

– För att ytterligare minska kolesterolet och risken för hjärtsjukdomar kommer vi öka dosen av den specifika medicinen.

1 av 3 | Foto: INSTAGRAM

”Har bra gener”

Doktorn uppmanar Donald Trump – som förutom golfen inte är någon större träningsfantast – att gå ner 5 till 7 kilo under det kommande året med hjälp av bättre mat och träning.

– Han är mer sugen på dietbiten än träningsbiten, säger Jackson med ett skratt.

En reporter frågade hur Trump, maten till trots, kan må så bra.

– Det är genetik. En del människor har bra gener. Jag kan bara anta att han har fantastiska gener. Trots maten är han väldigt hälsosam, svarar doktorn.

Förutom medicin för att sänka kolesterolet och hålla hjärtat i form äter Donald Trump bland annat multivitamin samt propecia för att bekämpa manligt håravfall.

Fråga om sluddret

Jackson fick även en fråga om varför Trump sluddrade vid ett av sina tal. Doktorn svarade med att ta på sig skulden.

– Jag hade ordinerat presidenten medicin, specifikt lite pseudoefedrin, dagarna innan händelsen, vilket stoppade hans salivproduktion mer än vad som var tänkt, säger han.

Ronny Jackson, som umgåtts en hel del med Trump under året i Vita huset, förklarar att det var presidenten själv som bad om att förutom hälsokontrollen också göra en kognitiv undersökning.

– Jag har ingen oro rörande hans kognitiva förmåga eller neurologiska funktion, och kände inte att det behövdes, säger doktorn.

Trump klarade även den undersökningen fint.

– Inget tyder på att han har några kognitiva problem. Min bedömning är att presidenten är skarp. Väldigt väl artikulerad när han pratar med mig.

Så mycket golfar Trump 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM