De kan ta över Kamprads miljardimperium

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Maktskiftet inom imperiet är ­redan klart.

Kontrollen över miljarderna säkrades tidigt i olika stiftelser.

–  Min bild är att Ikeas starke man redan nu är Mathias Kamprad, säger förre Ikea­chefen Jonas Stenebo till SvD.

Ingvar Kamprad har lämnat ­efter sig ett mångmiljardimperium med nästan 150  000 anställda.

Det har länge spekulerats i vad som händer med jättekoncernen efter grundarens död. Men Kamprad började planera för sin död redan för 40 år sedan – för att säkra koncernens överlevnad.

I dag har hans tre ­söner Peter, Jonas och Mathias nyckel­roller i den snåriga bolagskonstruktionen. Men det har aldrig varit givet att de skulle efterträda sin pappa.

1 av 3
Sönerna Jonas, Mathias och Peter Kamprad.

Pengarna inlåsta

Sönerna har tidigare berättat att ett exakt regelverk skulle ta över om det ­värsta skulle ­inträffa och Ingvar Kamprad skulle dö. Ingen enskild person skulle kunna ta över efter Kamprad, i stället skulle ett översta råd styra över de olika delarna. Pengarna och makten är inlåst i stiftelser.

–  Det finns tydliga regler om att familjen Kamprad inte kan vara i majoritet i styrelsen, sa Lars ­Johan Jarnheimer, ordförande i Ikeas ägarbolag till SvD i går.

Väg­ledande för ­arbetet framåt är Ikea-andan, Kamprads skapelse. Enligt Jarnheimer har ­alla i ledningen en lång bakgrund inom ­bolagen.

–  De flesta i ledande ställning på Ikea har varit där i 20, 30 år och är vaccinerade med Ikeavärderingar. Jag tror inte att det kommer hända någonting, vi jobbar vidare för att fortsätta utveckla Ikea, sa han i går till Aftonbladet.

De sista 20 åren hade Ingvar Kamprad ingen formell roll utan kallades ”senior rådgivare”.

Går inte lottlösa

–  Min bild är att Ikeas starke man redan nu är Mathias Kamprad som styr tillsammans med Inter Ikeas ordförande Anders Dahlvig och ett antal andra duktiga tjänste­män, säger Jonas Stenebo, mångårig Ikeachef som lämnat koncernen och skrivit en bok om Ikea, till tidningen.

Även om sönerna inte styr Ikea utåt har de inte gått lottlösa. ­Familjen äger Ikano group som sysslar med finans- och fastig­heter. Enbart den omsätter drygt 60 miljarder kronor, enligt SvD.

Publicerad:

LÄS VIDARE