Kuvert innehöll sprängmedel

NYHETER

Bomben stor nog att döda en person

Det kuvert som misstänktes innehålla en bomb sprängdes av tekniker under natten till tisdagen. Det madrasserade kuvertet visade sig innehålla sprängmedel, men umeåpolisen kan inte lämna närmare uppgifter än så.

En umeåbo i trettioårsåldern kontaktade på måndagen polisen i Umeå. Han misstänkte att han hade fått en bomb med posten som brevbäraren kom med.

- Hur han fattade misstankar om att det var en bomb vet jag inte. Men han hann öppna kuvertet en bit, säger Leif Sandström vid umeåpolisen.

Det vadderade kuvertet låg på bagageluckan till en bil som parkerad på en innergård i centrala Umeå.

Umeåpolisen spärrade av gården vid lunchtid och inväntade sedan på bombgruppen från Luleå.

På måndagskvällen använde polisen en robot för att ta hand om den misstänkta bomben. Senare på kvällen sprängdes den av tekniker.

Den tekniska undersökningen av föremålet pågick hela natten. På morgonen blev den klar och kuvertet visade sig innehålla sprängämnen.

- Jag kan inte uttala mig om sprängämnet eller om kuvertet var apterat av utredningstekniska skäl, säger Leif Sandström vid Umeåpolisen.

Bomben ses som mordförsök

- Vi rubricerar det här som ett mordförsök. Sprängkraften i kuvertet var tillräcklig för att döda en person, säger Leif Sandström.

I nyläget har polisen ingen uppfattning om vem som kan ligga bakom mordförsöket. Mottagaren av försändelsen är känd av polisen sedan tidigare.

- Han har blivit dömd för bland annat våldsbrott tidigare, säger Leif Sandström.

Under dagen ska mottagaren av försändelsen förhöras och även andra personer som kan bidra med information.

Susanna Vidlund