500 bostadsrätter stoppas av ny lag

NYHETER

Över 500 allmännyttiga

hyreslägenheter i Stockholm som skulle bli bostadsrätter stoppas.

- De har försökt kringgå lagstiftningen, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Kalldusch Håkan Johansson, hyresgäst i huset på Skånegatan 55 , hade ingen aning om att det skulle bli problem med den nya lagen, men tror att köpen går igenom ändå.

Den lag som trädde i kraft den 1 april kan stoppa Familjebostäders försök att omvandla hyreslägenheter i 19 fastigheter till bostadsrätter. Åtta av fastigheterna ligger i innerstaden.

I avtalen, som gjordes upp dagarna före 1 april, står det att bostadsrätts-

föreningarna får köpa fastigheterna om deras köpstämmor godkänner köpen.

"Lurar folk"

Men stämmorna äger inte rum förrän under sommaren och hösten. Och röstar de ja till affär då måste köpen ändå prövas enligt nya lagen.

- Nu är folk lurade att tro att detta är en färdig affär. Om det ska bli försäljning måste det prövas av länsstyrelsen, säger P-O Brogren som har kontaktat inskrivningsmyndigheten.

- De måste uppmärksamma det här och stoppa det. Det är ju syftet med stopplagen.

Inskrivningsmyndigheten håller med.

- Det här är inget köpekontrakt som man kan få lagfart på. Om man inte har fattat beslut på en föreningsstämma är det ogiltigt och då beviljar vi inte lagfart. Kommer det ett sådant försök så skulle vi avslå den ansökan, säger Ylva Myhrberg, rådman.

"På inget sätt olagligt"

Familjebostäder anser inte att något fel har begåtts.

- I och för sig kan man säga att avtalen är tillkomna för att undvika den här lagstiftningen. Men det är inte på något sätt olagligt. Den nya lagen har ingen retroaktiv verkan, säger vd Hans Pettersson.

För Håkan Johansson, hyresgäst i en av fastigheterna, kommer beskedet som en kalldusch.

- Vi har fått papper på att allt ska vara klart i slutet av sommaren. Det här har jag inte hört något om. Men jag tror att köpet blir av.

Så fungerar den nya lagen

Hyresrätter som inte får omvandlas:

Fatima Johansson