Graffiti världens vackraste brott

NYHETER

Martin Burgos klotter har kostat skatte- betalarna 225 000 i år

Martin Burgos, 20, pekas ut som en av Sveriges värsta klottrare.

Själv ser han klottret som ett frihetsuttryck.

- Graffiti är världens vackraste brott, säger han.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
KONSTNÄR? Martin Burgos anser att det finns ett starkt kulturellt värde i graffitin.

Martin Burgos har identifierats som personen bakom signaturen "sad". Skadegörelsen som är förknippad med "sad" uppskattas ha kostat samhället 225 000 kronor i år.

- Det är inte jag som är "sad". Jag har inte målat olagligt på länge, säger Martin Burgos.

Kostar miljoner

Klottersaneringen i Sverige kostar flera hundra miljoner kronor. Det är pengar som privatpersoner och företagsägare betalar.

- Det finns ett starkt kulturellt värde i graffiti. När det är konst spelar det ingen roll var målningen sitter. Men riktiga målare skulle inte spreja ner ett privathus - det gör vandaler, säger Martin Burgos.

Han tror att 90 procent av alla graffitimålare bara skulle spreja på lagliga väggar - om det fanns några sådana.

Men han sätter den personliga friheten framför lagar och regler.

Du har dömts för skadegörelse två gånger och är åtalad igen. Varför slutar du inte?

- Det går inte att sluta med graffiti. Det känns rätt att måla och det är inget dåligt brott, som att slå ner en gammal dam eller något sådant.

Varför måste man måla olagligt?

- För vissa kan det handla om att förstöra så mycket som möjligt för att det är kul. Andra känner att de uttrycker en konstidé eller en politisk åsikt.

"En protest"

Varför väljer man inte en demokratiskt accepterad väg?

- Då måste man anpassa sig efter politikernas spelregler. I det här spelet sätter vi upp reglerna. Graffitimålning är en protest. Om det var lättare för ungdomar att uttrycka sig på andra sätt skulle många välja det, genom demokratiska former, men det är ingen som lyssnar. De skulle bara att förakta dig för att du ger dig in på deras område. Politik är bara snack. Graffiti är äkta.

Hur menar du?

- Utrikesminister Anna Lindh hade en uppfattning om Mellanöstern när hon var yngre och en annan nu. Är det seriöst?

Graffiti klassas som skadegörelse. Varför försvarar du ett brottsligt beteende?

- Jag vill inte leva i ett samhälle där det är omöjligt för en individ att spruta en tag på en tunnelbanevagn. Det skulle betyda att vi har ett kontrollsamhälle utan frihet. Friheten måste finnas även om den används negativt, som när man tar sig friheten att klottra på en vagn. Det vore inte bra om det är omöjligt att begå en sådan handling.

Tidigare artiklar

Klottret är ett dyrt samhällsproblem - saneringen kostar flera hundra miljoner kronor om året. Aftonbladet har i flera artiklar kartlagt problemet. I fredags berättade vi om de personer som står bakom merparten av klottret. I går fick de drabbade komma till tals - privatpersoner, fastighetsägare och affärsinnehavare - och de som arbetar med att göra rent efter vandalerna. I dag förklarar Martin Burgos, 20, varför han inte kan sluta klottra.

Johan Bergqvist