De fick pappans mördare utvisad

NYHETER

"Men pappa får vi aldrig tillbaka"

Kurt Dorph slogs ihjäl av Gennadi Kirves, en estländare som ville sitta i svenskt fängelse.

När domen föll - åtta år i svenskt fängelse - började kampen för att få honom utvisad.

Foto: MAGNUS GLANS
Monika Asterbäcks pappa Kurt blev ihjälslagen med en hammare. Mördaren hade just klivit av färjan från Estland.

- Det känns som en seger. Vi har verkligen kämpat för det, säger Monika Asterbäck som är dotter till Kurt Dorph som mördades av estländaren.

Monika Asterbäck, två systrar med familjer och mamma kan äntligen få ro. Mannen som dödade Kurt Dorph, make, pappa och morfar, får tjäna av sitt straff i Estland.

Hade just klivit av färjan

Vid tiotiden på midsommardagen förra året satt Kurt Dorph och hans fru på sin balkong på Gärdet i Stockholm. De såg Tallinnfärjan komma in. En timme senare attackerades Kurt Dorph av estländaren Gennadi Kirves som var beväpnad med en hammare. Mannen hade precis klivit av färjan.

Kurt Dorph hittades nära sitt hem på Rökubbsgatan. Han skulle gå och lösa in en trissvinst då han plötsligt blev attackerad av den främmande mannen.

Monika Asterbäck bor i Norrköping. Hon blev uppringd av sin mamma som berättade att pappan hade råkat ut för en olycka och var på väg i ambulans till sjukhus.

Hittade blodig hammare

Hon kom till Karolinska sjukhuset i Solna så fort hon kunde. Där fick hon veta att pappan hade ett runt brott i bakhuvudet och skulle opereras. Hon misstänkte genast att pappan hade blivit överfallen.

När Monika Asterbäck och hennes son kom till Rökubbsgatan på Gärdet så hittade de en hammare som var alldeles blodig. De förstod att den hade använts som ett vapen mot Monikas pappa och kontaktade då polisen som kom till platsen och spärrade av platsen.

Estländaren erkände

Estländaren kom efter en stund fram och erkände brottet för polisen. Han sade att han ville sitta i ett svenskt fängelse.

Efter överfallet kom Kurt Dorph aldrig riktigt till sans igen. Han var vaken ett kort tag efter operationen. Då var han väldigt förvirrad och arg.

- Det verkade som om han ville berätta något för oss men han kunde inte det.

Någon dag senare föll Kurt Dorph i koma. Han vaknade aldrig upp igen. Tre och en halv månad efter attacken, den 11 oktober, dog han.

- Jag var som i ett vakuum under den tiden. Vi slets mellan hopp och förtvivlan. Det var en sommar som jag aldrig vill uppleva igen, säger Monika Asterbäck.

Lång kamp för utvisning

Monika Asterbäck har kämpat tillsammans med familj och släkt för att pappans mördare ska tjäna av sitt straff i hemlandet. När domen mot estländaren kom förra året så kändes den som en besvikelse. Mannen ville sitta i svenskt fängelse och hade dödat hennes pappa för att nå målet. Domen betydde en seger för mördaren. Det var då som kampen började.

- Kommer man hit på de grunderna som han gjorde så ska man inte ha det så bra, säger Monika Asterbäck.

Vädjade till ministern

Familjen skrev protestlistor och samlade namnunderskrifter. De skrev till justitieminister Thomas Bodström , justitiedepartementet och kriminalvårdsstyrelsen och vädjade om att estländaren som hade orsakat familjen så stor smärta inte skulle få stanna i ett svenskt fängelse.

Nu har deras kamp gett resultat. Estländaren är den förste fången som mot sin vilja överförs till ett fängelse i hemlandet.

- Det var just sättet som min pappa fick sätta livet till som var så hemskt. Han kom bara i vägen för den där mannen.

Stor sorg och saknad

Det har varit en lång sorgeprocess för hela familjen. Nu känner Monika att det känns lättare i bröstet och att hon kan gå vidare. Kämpandet tar på krafterna.

- Man har ju sina stunder. Det har mamma också. Men man orkar inte vara arg hela tiden. Man måste gå vidare med livet.

Hon berättar om saknaden efter sin pappa. Han var frisk och stark för sin ålder. Ofta gick han på långpromenader på Gärdet. Han hjälpte andra äldre att handla matvaror och var också lite av en allt-i-allo i huset där han och Monikas mamma bodde i på Gärdet. Sorgen och saknaden efter Kurt Dorph är stor. Familj, vänner och grannar minns honom.

"Mammas sorg är enorm"

Men störst är nog saknaden för Monikas mamma. Hon är 75 år idag och hann leva i nästan 60 år tillsammans med sin livskamrat.

- Mamma har en sorg som är enorm. Det beror mycket på sättet han fick dö på, även om ett dödsfall alltid är sorgligt, säger Monika Asterbäck.

Susanna Vidlund