Flygplansskådare förhörs om rånet

NYHETER

Polisen: Deras uppgifter kan bli viktiga i utredningen

Foto: de hjälper till i jakten På en kulle endast ett 50-tal meter från den grind som Arlanda-rånarna bröt upp, står flygplansskådarna. Deras iakttagelser kan bli ett viktigt hjälpmedel i rånarjakten. "De har sett bilar och personer vid grinden och fattat misstankar i efterhand", säger Sven Malmros som leder rånarjakten.

Flygplansskådarna på Arlanda brukar stå 50 meter från grinden som rånarna bröt upp.

Nu hjälper de polisen i jakten.

- Vi har förhört flera av dem om deras iakttagelser före rånet, säger kommissarie Sven Malmros.

Foto: "Det är inte omöjligt att rånarna har stått här bland oss", säger flygplansskådaren Mattias Johansson.

Polisen har förhört cirka 30 personer efter värdetransportrånet på Arlanda i fredags. Flera av dem är så kallade "planespotters" - flygplansskådare.

- De har sett bilar och personer vid grinden och fattat misstankar i efterhand. Deras uppgifter kan bli viktiga i utredningen, säger Sven Malmros som leder rånarjakten.

På en kulle i östra delen av Arlanda stod i går ett tiotal flygplansskådare - bara ett 50-tal meter från den grind rånarna tog sig in genom. Innanför stängslet passerar regelbundet väktarbilar. Här kan rånarna ha rekognoscerat ostört dagarna före rånet.

Kamera och kikare

- Kom de med kikare och flygradio så lade nog ingen märke till dem, säger Mattias Johansson, som ofta fotograferar flygplanen till sin samling.

- Det är inte omöjligt att rånarna har stått här bland oss. Här vet ingen vem man är, säger Mattias Johansson.

Entusiasterna är utrustade med kameror, kikare och kommunikationsradio och följer de plan som startar och landar.

När ett plan kommer in tittar Lars Horn hastigt bakom axeln och säger tvärsäkert:

- British Airways modell 390.

Kamraten Ola Nygren fyller i:

- Deras nya modell.

Ola Nygren och Lars Horn skäms inte för sin hobby.

Kom över 13 säckar

- Vi skiljer oss inte från frimärkssamlare. Man kommer hit för ljudet och lukten av flygfotogen. Det är fascinerande att planen överhuvudtaget kan flyga.

Totalt kom de tre rånarna över 13 värdesäckar. Åtta av dem skulle till växlingsföretaget X-change och innehöll sedlar, främst euro och dollar, till ett värde av flera miljoner kronor.

Värdet okänt

Bland övriga mottagare finns Handelsbanken och Riksbankens dotterbolag Pengar i Sverige som köpt svenska sedlar från utländska banker.

Polisen visste i natt inte exakt hur mycket rånarna kom över. Enligt uppgifter till Aftonbladet kan bytet vara omkring 40 miljoner kronor.

- Jag vill inte kommentera några summor, men det är nog för mycket, säger Sven Malmros.

Johan Bratt