Tre okända svenska fångar i Moskva

NYHETER

UD anklagas för mörkläggning

Minst tre okända svenskar har under många år hållits fångna i fängelser i Moskva.

Det hävdar regeringens egen utredare Susan Ellen Mesinei.

Nu uppmanar hon UD att lägga korten på bordet och presentera alla uppgifter om de försvunna svenskarna.

Raol Wallenberg är inte den enda svensk som hållits fången i sovjetiska fångläger åren under många år efter andra världskriget.

Det skriver Susan Ellen Mesinei i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Under de senaste 30 åren har en rad vittnesmål om svenska fångar i sovjetiska fångläger framkommit.

Bland annat uppger flera oberoende vittnen att de träffat tre svenskar på Vladimirfängelset, 60 kilometer utanför Moskva.

"Mörkläggning på hemmaplan"

En av männen kallade sig för Eriksson som satt fången i Vladimirfängelset, byggnad II, cell 57. Ett vittne träffade honom 1950. Eriksson var då mycket sjuk efter en galloperation och förväntades inte leva länge till. Han uppgav att var gift och hade en hustru i Uppsala.

De tre anonyma svenskarna uppges ha varit knutna till Röda Korset och ska ha gripits på Balkan. Men det svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om dessa saknade män.

Enligt Susan Ellen Mesinei skulle sökandet efter Raol Wallenberg och andra försvunna svenskar kunnat bedrivas betydligt mer effektivt om det svenska utrikesdepartementet kunnat prestera en komplett lista över saknade svenskar.

”Kort sagt: mörkläggningen av viktig information på hemmaplan redan under ett kritiskt tidigt stadium kan allvarligt ha skadat dessa svenskars möjligheter att någonsin återvända hem”, skriver hon i debattartikeln.

Ber anhöriga träda fram

Susan Ellen Mesinei uppmanar nu allmänheten att lämna uppgifter om saknade anhöriga.

”Den som inte har några anhöriga som kan tala får sin sak kan sitta i årtionden på mentalsjukhus, under rysk pseudonym - alltför uppskrämd för at säga vem han egentligen är – och utan hopp om att någonsin få se sitt fosterland igen.”

Även militär och underrättelsetjänst måste lämna uppgifter om försvunna officerare, skriver hon. Om inte UD har tid eller kompetens att slutligt fastställa svenskarnas öde måste uppdraget ges till en juridisk myndighet – så att diplomaterna kan förhandla å sina medborgares vägnar.

Men utrikesdepartementet tillbakavisar kritiken. Hans Magnusson på UD säger till TT att uppgifterna egentligen inte nya. Det är väl känt att svenskar hamnade i sovjetiska läger, säger han.

Däremot ifrågasätter han påståendet att svenskarna i sovjetiska läger kan vara rester av ett svensk agentnät som Sverige inte ville kännas vid efter krigets slut, uppger TT.

Fredrik Rundkvist