USA bombade bröllopsfest

NYHETER

120 civila tros ha dött av "en felriktad bomb"

Foto: FESTKLÄNNINGEN PÅ SIG Enligt uppgifter dödades 120 civila av den "felriktade bomben". Den sexåriga flickan Palako vilar ut på sjukhussängen. Hon har fortfarande sin festklänning på sig.

NEW YORK

Enligt afghansk sedvänja sköt bröllopsgästerna med pistoler i luften för att fira brudparet.

USA:s trupper svarade med bomber.

Över 120 civila, inklusive kvinnor och barn, befaras ha dödats eller skadats.

Foto: Överste Roger King försökte förklara misstaget för medierna.

- Det ligger många barn här som är skadade och som blivit av med sin familj, säger Mohammed Nadir, sjuksköterska i Kandahar. Alla säger att deras föräldrar är döda, att det är 120 personer som har dödats.

Den sexåriga flickan Palako på sjukhuset hade fortfarande festklänningen på sig.

Ett annat skadat barn, Malika, 7, förlorade sin mor, sin far, en bror och en syster.

Sköt i luften

De skadade uppges komma från en bröllopsfest i byn Tarin Kowt. Enligt uppgifter sköt gästerna med vapen i luften för att fira brudparet.

- Att fyra av vapen är vanligt vid festligheter på landsbygden i Afghanistan, säger Bismullah, kommunikationschef i Uruzganprovinsen.

En misstolkning

De flesta uppgifter tyder på att skotten misstogs av amerikanska trupper för aggression. Ett två timmar långt anfall, mellan klockan 02 och 04 på måndagsmorgonen, med plan av typerna B-52 och AC-130, inleddes mot bröllopsfesten.

- Amerikaner kom och frågade mig "vilka sköt på våra helikoptrar". Jag sa att jag inte visste. Soldaterna ville fängsla mina händer men någon sa "han är en gammal man" så av respekt gjorde de inte det, berättar Abdul Qayyum på sjukhuset i Kandahar.

Ingen att hjälpa

En invånare i det bombade området, Abdul Saboor, säger till BBC:

- Det fanns ingen kvar att hjälpa i går natt. På morgonen lyckades vi få några skadade till Kandahar. Några av utlänningarnas helikoptrar hjälpte till.

- Det finns inga talibaner eller al-Qaida-medlemmar här. De här människorna var civila kvinnor och barn.

"Felriktad bomb"

En talesman vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon bekräftade i natt att "en felriktad bomb" träffat civila mål i provinsen Uruzgan i sydöstra Afghanistan, cirka 17 mil nordost om Kandahar, talibanernas forna fäste som nyligen blev av med ett 23 år långt nattligt utegångsförbud.

- Det blev en del civila offer i operationen, vi vet inte hur många eller hur de inträffade, sa överste Roger King. Förenta staterna uttrycker djupa sympatier till dem som har förlorat sina

älskade.

Fredrik Virtanen