16-åring misshandlades av amerikansk polis

NYHETER

Nytt Rodney King-fall skakar USA

1 av 3 | Foto: AP
nedtryckt Filmen från misshandeln av 16-åringen visades i hela USA.

Los Angelespolisen har åter videofilmats när en svart man misshandlas.

På videon dunkas Donovan Chavis, 16, huvud mot en motorhuv och han får sedan ett knytnävsslag i ansiktet av den vite polisen Jeremy Morse.

I dag stängdes den misstänkte polisen av från sitt arbete.

Videon kablades i går ut över hela USA.

Direkt kom jämförelserna med polismisshandeln av Rodney King. Även då, 1991, videofilmades händelsen. Den friande domen mot poliserna som attackerade King ledde till våldsamma upplopp i Los Angeles.

Den här gången filmades misshandeln utanför ett motell och en bensinstation i stadsdelen Inglewood. Det som började som ett rutinstopp verkar snabbt ha urartat.

Donovan Chavis stod och betalade för bensinen, när två poliser närmade sig hans pappa.

Poliserna hade upptäckt att pappans nummerplåtar hade gått ut. Då tonåringen kom tillbaka beordrade de honom att släppa den chipspåse han bar på.

Ett bråk bröt ut. Videon visar hur en polis lyfter upp den handfängslade tonåringen bakifrån för att sedan trycka ned hans huvud i patrullbilens motorhuv. Därefter slår han Donovan Chavis i ansiktet med ena knytnäven.

Men ord står mot ord. Polistalesmän säger att 16-åringen var stridslysten, medan hans familj säger att han inte gjorde någonting.

Familjens advokat Joe Hopkins hävdar dessutom att misshandeln har rasistiska motiv. Hans förklaring till att Donovan Chavis kan ha betett sig illa mot poliserna gör knappast situationen bättre. Han säger att 16-åringen har en lättare utvecklingsstörning och går i en specialklass. Donovan Chavis ska aldrig tidigare ha gripits och förstod inte vad som hände när han övermannades.

Polisen avfärdar att det skulle finnas en koppling mellan männen hudfärgen och att de stoppades:

- Vi har inte rätt att stoppa någon på grund av dess hudfärg, säger polisen Steve Jauch till LA Times.

Polis stängdes av

Borgmästare Roosevelt Dorn säger att filmen är ”väldigt besvärande”.

Han vägrar dock att likna den vid Rodney King-fallet, ”eftersom det inte handlar om fyra eller fem poliser som slår den här unge mannen.”

I stället handlar det nu om en enda misstänkt polis.

- Mitt enda bekymmer just nu är att se till att rättvisa skipas. En polismans beteende ska inte få förstöra den här staden, säger Roosevelt Dorn till Los Angeles Times.

I dag stängdes polisen Jeremy Morse av från sitt arbete i väntan på att utredningen ska bli klar. Han får dock behålla sin lön under tiden.

Donovan Chavis anklagas först för polismisshandel, men har släppts. Pappan, Koby Chavis, 41, kommer åtalats för att ha kört utan de rätta nummerskyltarna.

Mattias Lundell