Pastor Doom försökte bota hiv – dömd för misshandel

NYHETER

Självutnämnde profeten Lethebo Rabalago sa att insektssprejen Doom skulle bota cancer och hiv.

Följeslagarna lät sig krypbekämpas i ansiktet.

Flera fick därefter allvarliga men.

Fem personer anmälde 2016 syfafrikanske ”Pastor Doom”, eller Lethebo Rabalago som han egentligen heter, efter att han sprutat insektssprej i deras ansikten för att bota cancer och hiv.

Sjukdomarna försvann givetvis inte men flera fick svåra men efter ”behandlingen”. Vissa fick besvär med andningen i flera månader, andra mådde mycket illa.

Rabalago, självutnämnd profet i den kristna kyrkan Mount Zion General Assembly, greps efter att hans behandlingsmetoder blivit kända, då bilder på hur han sprejar med insektsmedlet Doom i människors öppna ögon och på andra kroppsdelar börjat cirkulera i sociala medier.

Efter polisens ingripande har Rabalago fått vänta på domstolsbeslut, bland annat på grund av att hans advokat vid ett tillfälle glömt att ta med sina glasögon till rättegångsförhandlingarna, rapporterar BBC News.

Nu är väntans tider över för profeten.

– Det här var ett farligt agerande. Bara det faktum att människor blev sprejade med Doom rakt i ansiktet gör det här brottet till det värsta i sitt slag, säger domaren Frans Mahodi till sydafrikanska SABC News.

Vidare förklarar lagmannen vid domstolen i Mookgopong att det är ställt bortom rimligt tvivel att de fem målsägarna utsatts av Rabalago och att han därför ska dömas för fem fall av misshandel.

Vilket straff Rabalago ska få bestäms inom kort.

DAGENS TRE RUBRIKER 00:29
1 av 2
ARTIKELN HANDLAR OM

Sydafrika

Brott