Ny krigslag ger Bush stöd för attack

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Lagen ett tydligt budskap till Irak"

USA:s representanthus röstade sent på torsdagen igenom den lag som ger president George W Bush omfattande möjligheter att anfalla Irak.

- Lagen sänder ett tydligt budskap till Irak, sade Bush efter omröstningen.

USA:s representanthus röstade sent på torsdagen igenom den lag som ger president George W Bush omfattande möjligheter att anfalla Irak.
Foto: ap
USA:s representanthus röstade sent på torsdagen igenom den lag som ger president George W Bush omfattande möjligheter att anfalla Irak.

Lagen väntades också antas i den mäktiga senaten sent på torsdagen.

Representanthuset, som har republikansk majoritet, gav presidenten i stort sett det stöd som han förväntat sig för att kunna anfalla Irak om han så beslutar. Röstsiffrorna var 296 mot 133.

Debatten i senaten var dock häftig och en omröstning kunde komma att skjutas upp till fredagen.

Men nyckeltalet under debatten levererades av den demokratiske majoritetsledaren Tom Daschle som tidigare varit mycket kritisk mot lagförslaget. Slutligen sade Daschle att han, med stor tvekan, stödjer lagen sedan demokraterna fått igenom vissa viktiga förändringar som till viss del inskränker Bushs möjlighet att inleda ett krig.

- Lagen måste ses som början på en process, inte slutet. President Bush måste nu söka en global koalition, sade Daschle.

I tre dagar har debatten verkligen rasat både i representanthuset och i senaten i USA:s kongress. Republikanerna har i stort sett slutit upp mangrant bakom president Bushs krav att få vida rättigheter att inleda ett amerikanskt anfall mot Irak - med eller utan stöd från nya FN-resolutioner.

I många av talen i de båda kamrarna har flera ledande demokrater med hårda ord uttryckligen varnat för konsekvenserna av lagen samt för risken med att inleda en militär invasion.

Bestämde sig

Den avgörande vändningen kom när majoritetsledaren Daschle i ett längre tal sökte ena sig till en samlad amerikansk röst, samtidigt som han sände flera uppmaningar till den amerikanska administrationen.

- Jag tackar regeringen för dess förändrade tonläge och för att den inser behovet av att verka för internationellt samarbete, sade Daschle.

I princip innebär lagförslaget att president Bush kan förklara krig mot Irak. Men Bush måste bland annat rapportera om anfallsplaner mot Irak två dygn innan de genomförs.

- Vi måste fortsätta att ställa frågor. Och jag respekterar dem som tänker rösta emot lagen, fortsatte Daschle.

Upprörda

Flera upprörda demokratiska senatorer övervägde att försöka stoppa en omröstning om lagen, ett motstånd som leddes av senatorn Robert Byrd som ansåg att lagen bröt mot den amerikanska grundlagen.

Stödet i USA:s kongress anses ha flera orsaker. Kongressvalet om drygt tre veckor kan få avgörande betydelse för USA:s framtid. Demokraterna har tidigare drabbats av motgångar när de har motsatt sig amerikanska krigsinsatser.

Irak har kommit att överskugga inledningen på valrörelsen, där frågor om den svåra ekonomiska situationen i USA har trängts undan trots att en majoritet av väljarna anser att de är viktiga.

Press på FN

Men den väntade omröstningen innehåller även en rejäl dos realpolitik. Kongressen hoppas att lagen ska sätta press på FN och dess säkerhetsråd, där motståndet från Ryssland, Frankrike och Kina fortfarande är kompakt mot en resolution som ger USA rätt att anfalla Irak om landet bryter mot FN:s resolutioner.

Ett franskt förslag om två resolutioner har de senaste dagarna vunnit mark i det splittrade säkerhetsrådet. Ett långt samtal mellan president Bush och president Jacques Chirac på onsdagen kunde inte överbrygga klyftan.

Grim Berglund/TT

Publicerad: