Han spionerade åt tobaksjätte

Publicerad:
Uppdaterad:

Nobelprofessorn rapporterade om sin kollegas jobb

John Wahren, 64, är professor vid Karolinska institutet och en av dem som utser Nobelpristagaren i medicin.

Har har dessutom tagit emot minst 1,4 miljoner kronor av tobaksindustrin.

Uppdrag: att spionera på en kollega som forskade om rökning.

"rent vetenskapligt" Så sent som 1995 fick John Wahren pengar av Philip Morris, men säger sig inte ha någon kontakt med företaget i dag. Han såg inga problem med att lämna ut information till tobaksjätten utan såg deras samarbete som "en rent vetenskaplig diskussion".
Foto: PRESSENS BILD
"rent vetenskapligt" Så sent som 1995 fick John Wahren pengar av Philip Morris, men säger sig inte ha någon kontakt med företaget i dag. Han såg inga problem med att lämna ut information till tobaksjätten utan såg deras samarbete som "en rent vetenskaplig diskussion".

John Wahren är professor i klinisk fysiologi och har bland annat lett arbetet med att ta fram ett nytt läkemedel mot diabetes.

Han sitter också med i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet - en grupp som utser Nobelpristagaren i medicin.

Aftonbladet kan i dag avslöja att han parallellt med dessa uppdrag har jobbat för den amerikanska tobaksjätten Philip Morris.

Redan 1984 skrev John Wahren ett kontrakt med ett av dess dotterbolag, schweiziska FTR. Av kontraktet framgår att han ska arbeta som konsult minst tre dagar i månaden och forska om hur nikotin påverkar kroppen.

Läkare fick betalt

Tobaksindustrin har under lång tid försökt motarbeta forskning om rökningens hälsorisker. Så sent som för ett år sedan avslöjade Aftonbladet att tre svenska läkare fått betalt av Philip Morris för att tona ner farorna.

Wahren var "vänligt sinnad"

Aftonbladet har tagit del av interna dokument där företaget bland annat beskriver ett europeiskt nätverk av "vänligt sinnade" forskare. En av personerna som nämns är John Wahren:

- Hans position på välrenommerade Karolinska institutet och hans goda relationer till andra nyckelforskare gör honom till en värdefull extern kontakt, står det i en skrivelse.

Philip Morris konstaterade med förtjusning att John Wahren arbetade i samma korridor som professor Göran Pershagen, som deltog i en internationell studie om sambandet mellan passiv rökning och lungcancer under mitten av nittiotalet.

Den 13 juli 1993 skickade John Wahren ett fax till Helmut Reif, en av cheferna vid FTR. Brevet är skrivet på Karolinska institutets brevpapper och avslöjar hur Wahren spionerade på Göran Pershagens arbete.

Wahren avslöjar bland annat när forskarna som deltar i studien ska hålla sina möten. Han skriver också:

- Jag kom gradvis att förstå att resultaten preliminärt indikerar 20 till 30 procents ökad risk för lungcancer hos icke-rökare som utsätts för cigarettrök.

Spionlönen: 1,4 miljoner

Brevet avslutas med orden:

- Jag hoppas att dessa kommentarer kan vara till hjälp.

I april 1994 skickar John Wahren ytterligare ett fax till Helmut Reif. Där skriver han om ett möte med Göran Pershagen.

- Pershagen nämnde att studien fortsätter men inte så snabbt som förväntat. Ett möte är nu planerat till juni 1994.

Philip Morris har under nittiotalet betalat ut minst 1,4 miljoner kronor till John Wahren, visar dokument som Aftonbladet tagit del av.

Hans Österman

Publicerad: