Storbrand på Phi Phi-öarna i Thailand – flera skadade

NYHETER

En stor brand rasade under tisdagskvällen på en bargata i centrala delarna av Phi Phi-öarna i Thailand.

– Just nu är det panik, säger svenske Adam Nilsson som är på semester på de välkända semesteröarna.

Fem människor skadades och ett drygt 20-tal byggnader eldhärjades.

Flera människor evakuerades från sina hotell till en strand under tisdagskvällen.

Enligt nyhetssajten Thai PBS ska branden ha orsakats av en sprucken gastank i en restaurang på ett litet hostel. Elden spred sig sedan snabbt till ett 20-tal närliggande butiker och restauranger.

Fem personer skadades, två turister från Brasilien och tre thailändare. Minst tre av de skadade vårdas ännu på sjukhus, men det är okänt vilka skador de fått.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Charlie och Adam är på plats på Phi Phi

Området där branden härjade spärrades under kvällen av då brandkåren ännu inte bedömer platsen som säker. Enligt The Phuket News ska eldhärjade byggnader ha kollapsat.

Svenskarna Adam och Charlie mitt i branden

Svenske Adam Nilsson, 24, och Charlie Waahler, 24, är på semester på ön. De var på väg ut från en restaurang när de möttes av panikslagna människor som flydde elden.

– Just nu är det panik och alla har evakuerats ut på stranden. Det började smälla i elledningarna. Vi kom ut från en restaurang och möttes av en hord med människor som kom springande och skrek ”fire, fire”, säger Adam Nilsson.

Adam och Charlie säger att de inte fått några direktiv från lokala myndigheter eller polis och säger att det just nu råder ”kalabalik”.

”Verkar inte finnas resurser”

– Brandkåren står och försöker släcka men de verkar inte ha några resurser. Deras slangar är som trädgårdsslangar. Det har brunnit i alla fall i en timme.

Adam Nilsson gör bedömningen att branden verkar ha stor spridningsrisk. Han uppger att många människor står med sina resväskor på stranden. Flera hotell ligger enligt honom farligt nära den brinnande restaurangen.

– Det är ganska centralt mitt på Phi Phi. Det är på main street. Där alla barer och restauranger ligger.

Hotellet som Adam och Charlie bor på ligger enligt Adam Nilsson inte i riskzonen då det är mindre centralt beläget.

Fick lämna hotellet

Svenska vännerna Sanna Lundh, Elvira Östling och Henrietta Driving backpackar i Asien och är för tillfället på Phi Phi.

Deras hotell ligger nära branden, och personalen beordrade dem att lämna hotellet och ta sig i säkerhet till en närliggande strand.

– Vi står på stranden nu och väntar på besked om när vi kan gå tillbaka till hotellet, säger Sanna Lundh.

UD: ”Inga uppgifter om skadade svenskar”

Svenska ambassaden försöker också bilda sig en uppfattning om läget.

– Vi känner såklart till att branden pågår. Ambassaden i Bangkok jobbar tillsammans med konsulatet i Phuket för att få information om branden och dess konsekvenser. I nuläget finns det inga uppgifter om skadade svenskar, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

Resebyrån Ving har fyra resenärer på plats på Phi Phi.

– Vi kommer att kontakta dem men de bor inte på något av hotellen som ligger på gatan som brinner. Det närmsta hotellet där vi har resenärer är 700 meter därifrån, säger Anna Hagberg på Vings pressjour.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

Bränder