Folk fuskar med sjukskrivningarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Alf Svensson: Det vore fegt om man inte vågar säga det som alla vet

Sjukskrivningarna ökar dramatiskt. Enligt kd-ledaren Alf Svensson beror det på fusk.

- Jag tycker att det är fegt om man inte vågar säga det som alla vet, säger Alf Svensson.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Jag tror inte att alla de som är sjukskrivna i dag borde vara det, säger kd-ledaren Alf Svensson.

Sjukskrivningarna håller på att skena iväg. Kostnaden för sjukfrånvaron har nästan fördubblats under de senaste fyra åren och anses öka med 25 miljoner kronor om dagen. De höga kostnaderna för sjukskrivningar har diskuterats flitigt de senaste veckorna och verkar bli en het valfråga.

– Jag tror inte att alla de som är sjukskrivna i dag borde vara det, säger Alf Svensson till Sveriges Radios ekoredaktion.

Tror inte att det finns medicinsk förklaring

Alf Svensson tror inte att den kraftiga ökningen kan bero på att svenskarna blivit så mycket sjukare.

– Den svenske politiker eller den svenske iakttagare som tror att vi blivit så sällsamt mycket sjukare de senaste fyra åren bör då komma med en medicinsk förklaring, och den medicinska förklaring tror jag ingen kan komma med och då är det lika bra att vara rak, säger han till Ekot.

Alf Svensson säger till att Aftonbladet att det är fegt att inte våga säga som det är.

– Jag tror inte alls att fusket är huvudförklaringen till de så starkt uppåtgående sjukskrivningstalen. Men det är fegt att inte våga påstå att det skulle finnas fusk på det här området, säger han och fortsätter:

– Jag är förvånad över att inte varje politiker sysselsätter sig med och undrar över kostnaden för sjukskrivningar som har ökat med fem miljarder. Det är en svindlande summa.

Förändring av attityder

Alf Svensson tror att den ökade sjukfrånvaron beror på förändringar i attityder.

– Jag tror att mycket beror på förändringar i attityder. Man tar lättare på att vara hemma en dag. Det kan bero på att många har jobb som är stressiga och slitiga.

Men Jan Rydh, som utrett sjukfrånvaron, tror inte på Alf Svenssons teori om fusk. Han säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att det material han har tagit fram visar på motsatsen och att hög sjukfrånvaro är relaterad till var man arbetar någonstans.

For mothugg av de borgerliga partiledarna

Alf Svensson får även mothugg av de andra borgerliga partiledarna.

- Han fokuserar på fel saker. Det är 100 000-tals människor i dag som mår dåligt, då kan man inte fokusera på fusket. Det har alltid funnits men utrymmet för fusk har väl inte blivit större, säger Maud Olofsson till TT.

Moderatledaren Bo Lundgren håller inte med om att politikerna är för fega för att tala om fusket.

- Nej, vi vågar det, men jag har svårt att se att långtidssjukskrivningarna, som är det som ökar mest, påverkas av fusket, säger Bo Lundgren till TT.

Kristdemokraterna vill ha en andra karensdag i sjukförsäkringen och minska ersättningarna genom att ändra beräkningsgrunden.

Mejla vår reporter

fakta/ sjukskrivningar

Pernilla Fagerström, Annika Sohlander

Publicerad: