Tyvärr Bajen nu åker ni ur

NYHETER

Lasse Eriksson vet hur det känns: Vi har fixat streckstriden förr

Statistiken talar sitt tydliga språk.

Hammarbys tabelläge efter halva serien säger hur lagets säsong kommer att sluta.

Slutsats: Bajen ramlar ur allsvenskan i år.

Foto: DÅ gick det vägen Lasse Eriksson var med när Bajen kämpade kring nedflyttningsstrecket 1999 - den gången fixade laget nytt kontrakt.

Sportbladet har kollat i historieböckerna och undersökt Hammarbys nio allsvenska säsonger de senaste 15 åren.

Tendensen är solklar. Toppen efter halva serien innebär toppen när serien är slut.

Bottenplacering i halvtid innebär bottenstrid vid full tid. Som det var 1999, 1995, 1994, 1990 och 1988.

Lasse Eriksson är målvaktstränare i år och spelade med i laget både 1999 och 1988. Han minns helst den senaste bottenstriden, då Hammarby gjorde en storstilad höst och klarade sig precis ovanför kvalstrecket.

- 1999 hade alla räknat bort oss efter halva serien. Men det är viktigt att stänga ute de negativa tankarna och se möjligheterna.

Vad var det som gjorde att ni ramlade ur 1988 och klarade er kvar 1999?

- Det fanns ett helt annat "tänk". Ingen gav upp, utan känslan var stark att "vi ska klara det här". Då redde vi ut situationen till slut. Varför skulle vi inte kunna göra det i år?

"Inget etablerat lag"

Egentligen tycker Lasse Eriksson att historien är ganska ointressant i det här sammanhanget, men poängterar ändå:

- Hammarby är fortfarande inget etablerat allsvenskt lag. Senaste gången vi gick upp var 1998 och det tar tid att etablera sig som en allsvensk klubb.

- Det spelar ingen roll vad vi gjorde förra året.

De regerande mästarnas ras har varit ett flitigt omdiskuterat ämne den senaste tiden. Lasse menar att spelarna måste klara den pressen.

- Så fungerar det, ligger man i toppen pratar media om det och ligger man i botten prata media om det. Visst ska vi vara medvetna om det utsatta läget, fast man summerar inte allsvenskan efter 11, 13 eller 15 omgångar. Det gör man efter 26 omgångar.

Men Sportbladets genomgång visar alltså att läget efter halva serien är spelad kan vara ganska talande.

- Jag tror att årets lag har de kvaliteter som krävs. Många av spelarna har varit med i både med- och motgång och det är en bra förutsättning.

Innan hälften av årets allsvenska är spelad återstår två matcher, närmast hemma mot Sundsvall på lördag. Och med den superjämna bottenstriden behövs det inte många poäng för att ta sig upp ovanför strecken.

- Men det gäller att vara otroligt koncentrerad säsongen ut. Börjar man tänka "skit, nu vinner vi inga fler matcher", då blir det så också.

Erik Jullander