Sharon: Attacken var en framgång

NYHETER

Världen kritiserar angreppet som dödade nio barn

1 av 2 | Foto: TVÅ SMÅ KISTOR På tisdagen var det begravninsdag på Gazaremsan. Nio av attackens offer var barn.Foto : VADIM GHIRDA/AP

LONDON

Flera länder riktar skarp kritik mot Israel efter attacken som dödade 15 personer.

Nio av offren var barn.

- Det var en stor framgång, säger Israels premiärminister Ariel Sharon.

Missilen som sent natten till i går avfyrades från en israelisk F 16 krävde 15 dödsoffer och nära 150 skadade. En av de döda är det egentliga målet för Israels attack - Hamasledaren Salah Shahada.

Men de allra flesta av offren bland ruinerna var barn i åldrarna två månader till elva år.

Fem av dem tillhörde samma familj, familjen Matar, som också bodde i det bombade bostadskomplexet tillsammans med Salah Shahadas familj.

En av de starkaste bilderna tagna efter attacken visar hur en sörjande man håller upp det yngsta offret - två månader gamla Dina Matar.

Barnkläder

I ruinerna låg barnkläder bland de raserade väggarna. I attacken dödades även Shahadas tre egna barn och hans hustru.

Isarel bombade sannolikt Sahadas hem för att hämnas och få stopp på alla självmordsattacker som krävt ett mycket stort antal dödsoffer. Enligt flera uppgifter var Hamasledaren hjärnan bakom många av självmordssoldaternas aktioner.

- Det var en stor framgång, sade premiärminister Ariel Sharon i går om flygattacken.

I ett uttalande från den israeliska armén försöker man försvara att civila dödats.

- Beklagligtvis kan sådant här här hända när en terrorist använder civila som mänskliga sköldar och deras hem som en plats att fly till.

Israel och Ariel Sharon får skarp kritik från många länder. USA beklagar de många mänskliga offren och George Bushs talesman Ari Fleischer sade i går:

- Presidenten har tidigare sagt att Israel måste vara uppmärksam på dess aktioner för att säkerställa en väg mot freden. Presidenten tror inte att den här tunga aktionen bidrar till freden.

"Vidrigt"

Palestinas ledare Yassir Arafat kallar aktionen för vidrigt brott.

- En massaker - en massaker som ingen människa kan föreställa sig.

Flera ledare för de arabiska länderna använder ungefär samma ord.

Även Storbritanniens utrikesminister Jack Straw kritiserar Israel tillsammans med FN:s Kofi Annan, EU:s "utrikesminister" Javier Solana.

Leif kasvi