Triangeldrama slutade med mord

NYHETER

Författare sköt ihjäl sin rival - åtalas för mord

Den författare som sköt ihjäl en 56-årig man i ett samhälle i Hälsingland i slutet av juni åtalades på måndagen för mord.

Mannen hävdar att det var ett vådaskott.

- Det var ingen olyckshändelse, säger åklagaren i dag.

Bakgrunden till dödsskjutningen var ett triangeldrama.

Den nu mordåtalade mannen, en 67-årig författare, hade inlett ett förhållande med en gift kvinna. Kvinnan hade lämnat sin man och flyttat till 67-åringens bostad ett litet samhälle i Hälsingland.

På kvällen den 28 juni kom den äkta mannen till samhället för att förmå henne att återvända. De två träffades i samhällets centrum och började prata.

Men när den 67-årige mannen plötsligt dök upp på platsen uppstod bråk. Vittnen berättar att de två männen grälade i en halvtimme. Enligt polisen fanns kvinnan hela tiden mellan dem som en mänsklig sköld.

Träffades i bröstet

Ordväxlingen tog en brutal vändning när kvinnans make försökte slita med henne från platsen. Ett vittne har tidigare berättat för Aftonbladet att maken sa:

- Du är fortfarande min fru och du går ingenstans.

Då slet 67-åringen fram en pistol och avlossade två skott. Ett av skotten träffade 56-åringen, som skadades så svårt att han avled på platsen.

67-åringen stannade kvar på gatan och lät sig gripas av polisen utan motstånd. Vittnen pekade ut honom direkt.

”Ville skrämmas”

Författaren har hela tiden hävdat att han aldrig avsåg att döda mannen. För polisen uppgav han i förhören att han ville skrämma 56-åringen, men att någon stötte till hans arm i skottögonblicket.

Men åklagaren är övertygad om att författaren ville döda sin rival och åtalade honom i dag för mord alternativt dråp.

- Det var ingen olyckshändelse, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.

En rad vittnesmål talar, enligt åtalet, mot författaren. Enligt vissa vittnesuppgifter ska 67-åringens uttalanden direkt efter dödsskjutningen tyda på att skottet var avsiktligt. Andra talar om tidigare samtal mellan männen då den misstänkte ska ha sagt att det skulle kunna bli ”skjutning” och att den 56-årige mannen var ett tilltänkt offer.

Författaren saknade licens för den Walter kaliber 7.65 han sköt med. I hans hem hade författaren en ansenlig vapenarsenal, med flera jaktgevär. Han hade dock licens för dessa.

Läs mer

Andreas Harne, Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist