34-åringens kamrat om vännens sista timmar i livet

NYHETER

Han hade knappt några pengar alls på sig

Semesterresan till Tallinn slutade i tragedi. På väg hem till hotellet efter ett restaurangbesök rånmördades en 34-årig man från Kramfors.

Nu berättar 34-åringens kamrat om vännens sista timmar i livet.

Sällskapet på fyra affärsbekanta hade ätit middag på en restaurang i fredags kväll. Notan betalades några minuter efter klockan åtta på kvällen och en stund senare begav de sig till fots mot sitt hotell som låg i närheten.

34-åringen och hans kamrat gick en bit bakom de båda andra i sällskapet. Kamraten behövde besöka en toalett och gick in på en restaurang vid ett torg i Tallinns centrum.

– När jag gått några meter vände jag mig om och såg att några män gått fram och börjat prata med min kompis. När jag sedan kom tillbaka efter ett par minuter var han försvunnen, säger 34-åringens kamrat.

Letade utan resultat

Han letade utan resultat efter sin reskamrat en stund. Efter cirka en timme tog han en taxi till hotellet. När 34-åringen inte synts till vid lunchtid på lördagen larmades polisen.

Lite senare stod det klart att en man vid sextiden på morgonen hade hittats mördad på en gata i Tallinn. Kamraten hade inga svårigheter att identifiera 34-åringen på polisens videofilm.

Den 34-årige tvåbarnspappan från Kramfors hade knivskurits i halsen och sedan lämnats på den öde gatan.

Någon misstänkt för mordet på svensken hade på måndagen ännu inte gripits.

Kanske varit iakttagna

34-åringens kamrat har tillsammans med kriminalpolisen rekapitulerat det som skedde under kvällen innan de båda kamraterna skildes åt. En viktig fråga är om de män som sågs tillsammans med 34-åringen på torget hade följt efter paret dit eller om de redan fanns där när svenskarna kom.

– Vi kände absolut inte att någon följde efter oss, men nu efter det som hände är det lätt att förstå att vi kanske varit iakttagna, säger kamraten.

Några stora penningsummor hade inte de fyra svenskarna med sig.

– Han hade knappt några pengar alls på sig, möjligen några hundra i svenska och estniska pengar, säger den mördades kamrat.

Den enda gången de visade sina pengar synligt var tidigt på kvällen på ett kafé. När 34-åringen hittades på lördagsmorgonen saknades hans plånbok.

TT