Nya spår efter Posener leder till Ungern

NYHETER

Ex-flickvän greps efter samarbete med ungersk polis

1 av 2 | Foto: Budapest, Ungern.

Polisen har fått upp ett nytt, hett spår i jakten på Joachim Posener.

Hans förra flickvän har gripits misstänkt för att ha plockat ut 1,5 miljoner kronor från ett hemligt konto åt honom.

Spåren leder till Ungern.

Efter sex år på flykt kan Posener vara på väg att ringas in.

Den 25-åriga kvinnan, som praktiserade på Trustors kontor under bolagsplundringen, misstänks ha tecknat ett konto i sitt hemland Ungern efter kuppen.

Posener, utpekad som hjärnan bakom svindeln på 700 miljoner ur företagets kassa, hade ett konto i Schweiz där sex miljoner kronor från kuppen sattes in.

Utredarna vet i dag att 1,5 miljoner av dessa pengar förts över till kontot i Ungern - och att dessa pengar sedan har tagits ut i omgångar.

Hjälp av Ungern

Enligt tidningen Dagens Industri misstänks Posener ha gömt sig i Ungern. Men det dementerar chefsåklagare Bo Skarinder, som leder utredningen.

- Den uppgiften är helt felaktig, säger han.

Klart är dock att Bo Skarinder begärt och fått hjälp av ungerska myndigheter. Regeringarna i Sverige och Ungern har godkänt samarbetet och chefsåklagaren har sammanställt en lista på frågor han vill att Ungern ska utreda.

Det nya spåret bedöms vara så hett att Trustor-utredningen förstärkts med nya utredare.

Samarbetet med Ungern har lett till att den unga kvinnan greps i tisdags i förra veckan. Hon förhördes i flera timmar och fick veta att hon misstänks ha hjälpt Posener att plundra Trustor på 1,5 miljoner kronor.

- Jag kan bekräfta att hon har förhörts och nu är misstänkt för häleri, säger Bo Skarinder.

Föremål togs i beslag

Samtidigt som Poseners förra flickvän satt inlåst gjordes husrannsakan i hennes lägenhet utanför Stockholm. Enligt Dagens Industri hittades då fyra föremål som bedömdes vara så pass intressanta i utredningen att de togs i beslag.

Kvinnan tvingades tillbringa natten i häkte och släpptes först efter förhör nästa kväll. Hon är fortfarande misstänkt för brott, men tros inte kunna försvåra utredningen.

På flykt ett halvår

Kvinnan har i Aftonbladet tidigare berättat om sina sex månader på flykt med Posener. Om hur de reste omkring, om hur hon en gång tog en bild på honom när han kramade en polis.

Men tiden på flykt tärde på henne.

- Jag var hela tiden orolig för att åka fast. Oron påverkade hela mitt liv, sa hon.

Trustorhärvan år för år

Oisín Cantwell