Arafats närmaste man försöker stoppa våldet

NYHETER

Palestinska myndigheten utlyste ettårigt våldsstopp

MOSKVA

Den palestinska ledningen har uppmanat till ett stopp på våldet i intifadan, palestiniernas uppror mot Israel. Förslaget ska ses som ett steg för att få den så kallade vägkartan till fred att fungera, sade en av den palestinske presidenten Yasser Arafats närmaste män, Mahmud Abbas, vid ett besök i Moskva på fredagen.

Abbas, som ibland kallas Abu Mazen, sade att visserligen vill Israels premiärminister Ariel Sharon "varken ha säkerhet eller fred, men vi får inte spela hans spel och ge honom en förevändning att fortsätta attackerna".

  - Därför har det palestinska ledarskapet beslutat att avmilitarisera intifadan under ett år, förklarade Abbas.

  Den biträdande palestinske ledaren står Arafat nära, och många bedömare tror att han blir den palestinska regeringens nye premiärminister.

  Abbas hänvisade till den fredsplan som presenterats av den så kallade Kvartetten - bestående av Ryssland, EU, FN och USA. Nu är den palestinska myndigheten "redo att göra allt som står i dess makt för att implementera vägkartan. Vi går med på planens samtliga punkter", försäkrade han efter mötet i Moskva med den ryske utrikesministern Igor Ivanov.

"Realistiskt"

  Ivanov sade att vägkartan är ett realistiskt förslag som kan bidra till att förbättra situationen. Den bör därför sättas i verket snarast möjligt, menade han och avvisade Israels planer på att föreslå 100 ändringar i ursprungsplanen. Sådana krav kan bara leda till oacceptabla förseningar i försöken att nå en överenskommelse, tillade Ivanov.

  Samtidigt som Mahmud Abbas talade i Moskva om vapenvila och fred marscherade tiotusentals palestinier i ett begravningståg i Gaza. I slagord krävde folkmassan hämnd för den senaste vågen av israeliskt våld som krävt 30 liv under de senaste dagarna, rapporterade Reuters.

Fortsatt våld

  Processionen tågade fram för att bära en militant ledare, som dödats av Israel, till den sista vilan.

  - Sharon, förbered dina kistor. Hämnden kommer snart, i Tel Aviv och i Jaffa! ropades det via högtalare enligt Reuters.

  Också på fredagen fortsatte våldsamheterna. En palestinier som uppgavs ha kastat granater och attackerat gränsstationen vid Erez i norra Gaza sköts ihjäl av israelisk gränspolis. Armén meddelade att den även dödat "en terrorist" som under natten försökt ta sig in i den judiska bosättningen Dugit i Gazaremsan.

  De israeliska styrkorna förstörde ett hem i Ramallah på Västbanken tillhörande Aziz Haj Ali, en Hamas-aktivist som anklagas för en attack mot en buss vid en bosättning , skrev den israeliska tidningen Haaretz i sin nätupplaga. Vid attacken dödades elva personer.

  Dessutom greps 13 efterlysta palestinier på Västbanken. I byn Taumon, nära Jenin, fann soldater en 25 kilo tung sprängladdning och flera automatkarbiner.

TT-AFP