Rossana Dinamarca

Rossana Dinamarca lämnar politiken – kritiserar Sjöstedt och partiledningen

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Rossana Dinamarca kandiderar inte för Vänsterpartiet i kommande riksdagsvalet.

Hon skriver själv om beslutet på Facebook och beskriver att hon blivit motarbetad av partiet.

– Det handlar om år av systematiskt osynliggörande från partiledningens håll och undanhållande av information, säger hon till SvD.

Snart ska Vänsterpartiets riksdagslistor fastställas och partiet håller kongress om en vecka. Men en av partiets mest kända företrädare, Rossana Dinamarca, 44, kommer inte att ställa upp inför valet.

”Jag har gått och dragit på ett beslut ganska länge nu, bestämt mig, övertalats och ändrat mig, bestämt mig igen och så vidare. Det är nu mindre än en vecka kvar till Vänsterpartiets kongress och en månad kvar till när våra riksdagslistor ska fastställas. Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu”, skriver hon på sin Facebook.

Hon har suttit som ordinarie ledamot i riksdagen sedan 2002 och i partistyrelsen i tio år.

Men i en intervju med SvD säger hon att hon under en lång tid blivit motarbetad av partiet.

– Jag har tagit upp det här med ledningen flera gånger. Det gjorde jag också direkt efter valet. Då sa jag att jag är sjuk, utmattad. Men att det inte är för att jag har jobbat för mycket, utan att utmattningen kommer av motarbetandet. Men det hände ingenting, säger hon till tidningen.

”Systematiskt osynliggörande”

Dessutom ska partiet ha använt en debattartikel hon skrivit, men i stället satt dit Jonas Sjöstedts namn.

– Det måste få ett slut, tänkte jag. För det här är bara några exempel. Det handlar om år av systematiskt osynliggörande från partiledningens håll och undanhållande av information, säger hon till SvD.

Dinamarca säger till tidningen att hon känt sig motarbetad av Vänsterpartiet.

– Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip. Är det inte han så är det andra män, och det är mycket vitt. Om vi vill vara ett parti som säger oss representera kvinnor och andra, att vi är en mångfald, så syns det inte där, säger hon.

Hon säger att hon mått riktigt dåligt av hur hon behandlats av partiet.

– Efter förra valrörelsen blev jag sjuk, jag blev riktigt dålig. Det tog mig ett par år innan jag kunde komma tillbaka helt. Från 2016 bestämde jag att jag inte ska gå in i flera konflikter, för det tar bara knäcken på mig. Men när det här hände med min debattartikel fick jag nog. Jag skrev till kommunikationschefen så fort jag såg det tidig fredagseftermiddag, och fick inget svar förrän på måndag, säger Dinamarca.

Tidigare under kvällen, innan SvD publicerade intervjun, hyllade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt Dinamarca.

– Jag vill tacka Rossanna för allt fantastiskt arbete hon har gjort för feminism, antirasism och vänstern, säger han till Aftonbladet efter beskedet.

– Hon är vår veteran i riksdagsgruppen, 15 år i riksdagen och tio år i partiledningen. Hon har gjort fantastiska insatser, men det kommer en dag då man vill göra annat.

Hade inte meddelat Sjöstedt

Dinamarca hade inte meddelat Jonas Sjöstedt om sitt beslut innan hon skrev om det på sociala medier.

– Inte exakt att det skulle ske i dag eller så, samtidigt vet jag att hon har funderat över vad hon ska göra framöver, säger han.

Aftonbladet söker partiledaren för ytterligare en kommentar.

Tidigare V-ledaren Gudrun Schyman kommenterar också Dinamarcas beslut:

”Åh vad sorgligt! Bästa feministen i Riksdagen slutar. Jag som hade sett fram emot att vi skulle bli kollegor, igen, visserligen inte i samma parti men för samma sak och med samma feministiska analys. Nu får vi ses på andra arenor!”, skriver Schyman på Twitter.

Aftonbladet har varit i kontakt med Rossana Dinamarca, som avböjde att kommentera i kväll.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

V-toppen bojkottar Almedalen: ”De har tappat det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rossana Dinamarca

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt