Ryskt stridsflygplan nedskjutet av rebeller

Foto: Sergei Grits/AP/TT
Ett ryskt stridsflygplan av typen Sukhoi Su-25. Arkivbild.
NYHETER

Den ryska pilot som tillfångatogs av syriska rebeller sedan ett stridsflygplan skjutits ned i Idlibprovinsen har dödats.

Ett ryskt stridsflygplan har skjutits ned av rebeller i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. En rysk pilot blev tillfångatagen och senare dödad, enligt det syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Rebellfraktioner sköt ned ett Sukhoi 25. Den ryske piloten tog sig ned med fallskärm före tillfångatagandet, säger Rami Abdel Rahman, chef för oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Det är oklart vilken grupp som ligger bakom nedskjutningen, men rebellalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som leds den före detta al-Qaida-anknutna Nusrafronten har stort inflytande i området.

Den syriska regeringen inledde en omfattande offensiv mot Idlib i december med understöd av det ryska flygvapnet.

Det senaste dygnet har Ryssland genomfört tiotals flygangrepp i provinsen. Enligt SOHR deltog det nedskjutna planet i flygräderna.

Enligt räddningsarbetare och vittnen dödades minst sju civila i ett flygangrepp mot en bilkonvoj med människor som försökte undkomma striderna i Idlib på lördagen.

Rebeller har skjutit ned syriska stridsflygplan vid en rad tillfällen, men det är sällsynt att ryska plan skjuts ned. I augusti 2016 dödades fem ryssar när en helikopter störtade efter att ha beskjutits av rebeller. Två månader senare sköt turkisk militär ned ett ryskt stridsflygplan i närheten av Turkiets gräns, en händelse som ledde till den värsta diplomatiska krisen mellan länderna sedan kalla kriget.

Ryssland som är allierat med regimen i Damaskus inledde sin militära flyginsats i Syrien i september 2015.