Blivande lärare dömd för kvinnomisshandel

NYHETER

nu letar polisen vittnen till nytt brott

Lärarstudenten är dömd för utpressning och kvinnomisshandel.

Nu misstänks han ha slagit ytterligare en kvinna.

- Jag ska skära halsen av din dotter om jag inte får som jag vill, ska han ha sagt.

Foto: Den misshandlade fästmön intervjuas i tv-programmet Efterlyst i kväll.

TV 3:s Efterlyst tar i kväll upp fallet.

Mannen, som går på Lärarhögskolan i Stockholm, var den 24 augusti förra året ute på stan med sin fästmö. De blev osams utanför en krog på Sveavägen.

- Jag skulle gå därifrån. Då gav han mig plötsligt tre, fyra rejäla örfilar, berättar hon i TV 3:s Efterlyst.

Kvinnan tog en taxi hem, men upptäckte att lärarstudenten hade hennes nycklar och mobiltelefon. Hon åkte då till hans lägenhet.

Lärarstudenten misstänks ha slagit ned kvinnan i trapphuset.

Vittnen sökes

Polisen söker nu efter taxichauffören och andra vittnen till händelserna.

Enligt misstankarna försökte lärarstudenten därefter köpa fästmöns tystnad. Han ska ha erbjudit henne 100 000 kronor för att hon skulle ta tillbaka sin polisanmälan.

Det är inte första gången som mannen attackerar kvinnor. Förra året dömdes han till skyddstillsyn med samhällstjänst för att han skallat en kvinna under en insparksfest på Lärarhögskolan. Han hade dessutom hotat och pressat sin fästmös förre pojkvän på pengar.

Får fortsätta plugga

Trots sina brott får mannen gå kvar på Lärarhögskolan. Skolan kan begära hos Högskoleverkets avskiljandenämnd att en student som begått allvarliga brott sparkas ut från undervisningen. Men då krävs att det finns en "påtaglig risk" för att studenten under sin utbildning kan skada andra personer eller värdefull egendom.

- I princip kan jag inte göra någonting. Blott det faktum att någon är dömd för brott ute i samhället räcker inte för ett avskiljande, säger rektorn Eskil Franck.

Andreas Harne