Misstänkte väktarmördaren gripen

NYHETER

Den 26–årige man som jagats för mordet på väktaren Jani Mäki är gripen.

– Man har lyckats få fatt honom. Han greps helt odramatiskt i Bro, säger Mats Näslund, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Foto: Mördarens bil bogseras bort efter gripandet.

26–åringen greps strax innan klockan 18 i centrala Bro norr om Stockholm. Piketpoliser har haft området under uppsikt en längre tid. 26-åringen greps när han var på väg till sin egen bil. Gripandet var odramatiskt och 26-åringen fördes till Kronobergshäktet.

Polisen gjorde i går ett genombrott i utredningen om väktaröverfallet utanför varuhuset. 26-åringen anhölls i sin frånvaro som misstänkt för mord och försök till mord.

  Enligt Aftonbladets källor fick polisen under gårdagen vetskap om att 26-åringen kunde vara gärningsmannen.

  Under flykten krängde mördaren av sig sin rödvita, nedsmutsade goretex-jacka. Den hittades slängd på Bryggaregatan.

  I jackan låg ett paket halstabletter, två mobiltelefoner och en stickad huvudbonad.

  Polisen har granskat fynden och kan knyta 26-åringen till brottsplatsen med fingeravtryck.

  Den 26-årige mannen har ett eget företag och sysslar med ekonomirådgivning till företag. Men han är också narkotikamissbrukare och dömd för flera brott.

  1994 dömdes han till fängelse för grov misshandel. Sedan dess har han dömts för olaga hot, misshandel, våldsamt motstånd, narkotikabrott och stölder. Förra året dömdes han för att ha burit kniv.

  Knivdramat vid 20-tiden i tisdags kväll började som ett snatteri. Gärningsmannen hade tagit en köttbit på Hemköp inne i Åhléns-huset.

  En 37-årig kvinnlig, civilklädd väktare ertappade mannen och kallade på förstärkning. Väktaren Jani Mäki och en 34-årig manlig väktare kom dit.

  De tre väktarna från Falck Security följde efter mannen ut på Mäster Samuelsgatan. Han bar på flera kassar.

    Överfallet var brutalt och blixtsnabbt. Jani Mäki fick ett knivhugg i bröstet och två i ryggen. Hans två kolleger blev huggna i ryggen.

  De två väktare som överlevde knivhuggen vårdas fortfarande på sjukhus.

I går:

Johan Bratt, Andres Harne, Camilla Norström