Fritt fram för homo-adoptioner

NYHETER

Beslutet splittrade s-kongressen i natt

VÄSTERÅS

Med bara en rösts övervikt sa s-kongressen ja till alla former av homoadoptioner.

- I dag är jag en stolt homosexuell socialdemokrat och tvåbarnspappa, säger Håkan Andersson.

Foto: LARS ROSENGREN
GLAD OCH LÄTTAD Håkan Andersson, ordförande för Homosexuella socialdemokrater, är lättad över beslutet. - Det innebär större trygghet för mig och mina barn, säger han. http://wwwb.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/fraga2/0,2787,4169_180_,00.html

Han är ordförande för Homosexuella socialdemokrater och har suttit uppe för att invänta beslutet. Döttrarna, sju och nio år gamla, har redan hunnit somna.

- Jag vill inte väcka dem nu, då blir de så griniga i morgon bitti, jag får berätta då i stället, säger han.

Han är lycklig och lättad över beslutet som gör socialdemokraterna till det fjärde partiet som accepterar homoadoptioner fullt ut.

"Större trygghet för barnen"

- Det ger mig och mina barn en större trygghet. Det har varit en tagg i sidan hela tiden. Trots att jag har två barn har jag inte haft rätt att bli prövad som adoptivförälder, säger Håkan Andersson.

Beslutet var långt ifrån självklart. Alla ombud, utom två, stödde i och för sig homosexuellas rätt att adoptera. Däremot ville partistyrelsen och många andra inte säga direkt ja till internationella adoptioner. Den avgjort mest vanliga formen av adoption i Sverige.

Lika efter första omröstningen

Efter en het debatt blev den första omröstningen oavgjord. 162 ombud sa nej och lika många ja. Men i den andra omröstningen som krävdes på grund av tekniska problem hade några av de tveksamma valt sida. Med 166 mot 165 röster vann ja-sidan.

- Jätteroligt, det visar att man klarar att leva upp till sina krav på alla människors lika rättighet och inte svävar på målet, säger Åsa Westlund, ordförande för studentförbundet, SSF.

Det är hon som tillsammans med SSU har lobbat hårt för att få in de internationella adoptionerna i partiets riktlinjer. Under debatten tog många av de unga ställning för de homosexuellas lika rättigheter.

Levengood mot Alf i bejublat inlägg

Ewelina Tokarczyk, kongressombud från Göteborg, hade en nallebjörn från SSU kallad Ingela med sig som stöd i talarstolen. Och gjorde ett bejublat inlägg.

- Om jag var barn så skulle jag välja Mark Levengood framför Alf Svensson, alla gånger, sa hon.

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén som talade för partistyrelsens sak kände sig ändå inte som en förlorare.

Majoritet i riksdagen är för

- Nej, det var en enig kongress som sa ja till homoadoptioner. Men jag tycker att internationella adoptioner ska tas stegvis, det krävs väldigt mycket mer arbete, säger hon.

Beslutet innebär att det nu finns majoritet i riksdagen för homo-adoptioner. Det saknas bara ett lagförslag.

Så tycker partierna om homoadoptioner

Jessica Ritzén