Glassbils-låten friad

Publicerad:
Uppdaterad:

Länsstyrelsen: Melodislingan är inte ljudterror

Välkänd, älskad - och hatad.

Men hur "tjötig" glassbilens melodi än må vara är den inte hälsovådlig.

Det har länsstyrelsen i Västra Götaland slagit fast efter att en man i Björkekärr, Göteborg, fått nog och anmält Hemglass.

Claes Mittjas, vd för Hemglass, är det inte dags att byta melodi?

- Är det? Tycker du det? Ha, ha...! Visst, det finns folk som har synpunkter på den och det har vi respekt för. Men det är ganska sällan, 3-5 minuter var 14 dag som vi kommer. Melodin är viktig för oss, men vi ska handskas med respekt. Samtidigt kan vi inte be om ursäkt för att vi finns.

Är du-du-du-du-duuu --- du-du-du-du-duuuu --- du-du --- du-du --- du- duuu hälsoskadligt?

- Nej, det hoppas jag inte. De som vill handla önskar faktiskt att vi hördes ännu mer. Men det finns faktiskt ett reglage och när folk klagar kan vi vrida ner. Kör bilen sent i ett villaområde så vrider vi volymen.

Varför inte vrida ner volymen helt och hållet då?

- Det är tråkigt att en person reagerat så starkt. Men vi är beroende av den här melodin och det visade sig att länsstyrelsen gick på vår linje: låten spelas väldigt sällan.

Hur länge har ni använt den här melodin?

- Sedan 1980. Det är Robert Sund som leder Orphei Drängar som skrivit melodin. Tidigare hade vi en sådan klocka som lastbilar har när de backar, men den kunde vi inte ha kvar. Det blev konflikter med andra fordon.

Om ni blev tvungna att byta melodi, vad skulle glassbilen då spela?

- Vi har inte funderat på det. Den här melodin är viktig för oss, det är inget snack om saken. Men vi har fått tips om att ha kvar den här melodin i grunden, men variera den lite. Poppa till den ibland, och i december göra den lite mer julig.

Vad är det för fel på tysta glassbilar?

- Det går tyvärr inte. Det är många som behöver få den här påminnelse.

Springer du själv ut på gatan när du hör melodin?

- Jaaa.... Om inte annars så gör mina barn det, trots att vi har en del glass hemma.

Finns det någon annan anekdot kring melodin?

- Ja, faktiskt. För några år sedan var det en liten pojke som försvann i södra Stockholm mitt i natten. En stor skallgångskedja letade efter honom, förgäves. Polisen frågade då föräldrarna om det fanns något som kunde lock fram pojken. De kom på att han älskar glassbilen. Vi ställde upp och ryckte ut. Mellan tre och fyra körde vi runt, runt, och plötsligt kom grabben gående.

Civilförsvaret i Dalarna har frågat om de får använda den här i räddningssyfte, vilket vi sagt ja till.

Maria Gners

Publicerad: