Man död efter stort oljeutsläpp i hamn

avJosefin Silverberg, Matilda Wennerholm

NYHETER

En man i 50-årsåldern har dött när en cistern i Kattegattshamnen i Halmstad exploderade och välte mot en tankbil.

190 kubik petroleum läckte ut.

– Vi utreder det här som en arbetsplatsolycka och brottsrubriceringen gäller miljöbrott och vållande till annans död, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen region väst.

Larmet om ett stort utsläpp i Kattegatthamnen i Halmstad kom vid halv sex-tiden på lördagskvällen.

1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT
Saneringsmedel har lagts ut runt polisens avspärrning kring lastbilen och cisternen i hamnen i Halmstad på söndagen. En man i 60-årsåldern avled sedan en oljecistern vält mot en tankbil i oljehamnsområdet. Dessutom läckte omkring 190 kubik olja ut i samband med olyckan.

– Sent igår eftermiddag var det en lastbilschaufför som höll på med arbete vid en cistern, av någon anledning har den exploderat, säger Tommy Nyman, presstalesperson hos polisen region Väst.

Den skadade mannen fördes till sjukhus och avled senare under kvällen av sina skador. Mannens anhöriga har underrättats.

Ytterligare en person fördes till sjukhus med brännskador på benen.

Risk för stor miljöpåverkan

En stark lukt spred sig över delar av Halmstad under lördagskvällen och polisen befarar att miljöpåverkan är stor.

En förundersökning har inletts. Platsen är avspärrad i väntan på att teknisk undersökning gjorts klart och statens haverikommission kommer att utreda mannens död.

– Vi utreder det här som en arbetsplatsolycka och brottsrubriceringen gäller miljöbrott och vållande till annans död, säger Tommy Nyman.

40 döda i arbetsplatsolyckor hittills under 2017 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM