Aftonbladets fotograf dubbelt prisad

1 av 6 | Foto: Magnus Wennman
Systrarna Djeneta och Ibadeta i sina sängar i Horndal utanför Avesta. Bilden belönades med första pris i kategorin People i prestigefulla tävlingen World Press Photo.

avSimón Bustamante

NYHETER

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman har ännu en gång visat att han är en av världens främsta bildjournalister.

Nu har han vunnit två olika priser på samma dag.

Ett förstapris i prestigefyllda World Press Photo och ett pris för reportaget ”What’s on the plate” på branschorganisationen TU:s mediegala.

– Jag är otroligt stolt och hedrad, säger Magnus Wennman.

För andra året i rad har Aftonbladets fotograf Magnus Wennman kammat hem förstapriset i kategorin People i prestigefyllda World Press Photo.

– Det är ju så klart väldigt speciellt, jag vet inte om någon vunnit förstapris i samma kategori två år i rad. Men det viktiga för mig är att journalistiken når ut, vilket den verkligen gör när den uppmärksammas i den här typen av tävlingar.

Den vinnande bilden föreställer systrarna Djeneta och Ibadeta i var sin säng i Horndal utanför Avesta, Dalarna – drabbade av uppgivenhetssyndrom.

Nöjd med internationell spridning

När den togs i mars förra året hade Djeneta varit sängliggande och okontaktbar i två och ett halvt år, medan hennes syster Ibadeta legat apatisk i sängen i mer än sex månader.

– Uppgivenhetssyndrom har varit väldigt uppmärksammat i Sverige under ganska lång tid, men som internationellt sett inte alls fått samma uppmärksamhet. Så det är ju bra att den här storyn får internationell spridning, säger Wennman.

Vet du hur det är med systrarna idag?

– Jag pratade faktiskt häromdagen med en av läkarna som behandlar systrarna och tyvärr ligger de fortfarande i samma position. Den yngsta har legat i sin säng i snart fyra år, vilket är väldigt lång tid.

”Vill göra journalistik som gör skillnad”

Samtidigt som bildjournalisten prisats i World Press Photo har branschorganisationen TU:s mediegala på Berns i Stockholm delat ut pris till Aftonbladets reportage ”What’s on the plate”, om svältkatastrofen i Östafrika som Wennman gjort tillsammans med reportern Erik Wiman.

– Vi lyckades fixa ett nytt sätt att berätta om det här som berörde väldigt många människor. Det är så lätt att blunda för jobbiga saker som händer i världen och då gäller det för oss journalister att hitta en form för att få folk att förstå vad som händer.

Två priser på två dagar – hur känns det?

– Jag är otroligt stolt och hedrad, men man får inte glömma att det inte är jag som ska nå ut, utan journalistiken. Jag vill göra journalistik som stannar i folks medvetande och gör skillnad.

Här kan du se mer av Magnus Wennmans bilder

ARTIKELN HANDLAR OM