USA attackerade Syrien – flera explosioner i Damaskus

USA:s president Donald Trump beordrade i natt svensk tid ett militärt angrepp mot Syrien.

Det meddelade han i ett oannonserat tal till det amerikanska folket.

Kort efter talet kom de första uppgifterna om explosioner i huvudstaden Damaskus.

Flygräderna mot en militär postering i Homs avleddes och skadade tre civila, uppger den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Klockan tre i natt svensk tid höll USA:s president Donald Trump ett tidigare oannonserat direktsänt tal till det amerikanska folket – där presidenten meddelade att han gett order om ett militärt angrepp mot Syrien som svar på en misstänkt kemvapenattack förra helgen.

Det militära angreppet skulle ske tillsammans med Frankrike och Storbritannien, och syftet är att avskräcka Bashar al-Assad från att använda sig av kemiska vapen.

Riktade sig mot Assads allierade

I det direktsända talet sade Donald Trump också att det militära angreppet är ett direkt resultat av Rysslands misslyckande att stoppa Syriens användning av kemvapen. Tidigare i veckan lade landet in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot USA:s förslag att utreda misstänkta kemvapenangrepp i Syrien.

Under talet riktade sig Donald Trump även mot de som stödjer Assad-regimen:

– Vilka slags nationer vill associeras med en massmördare av oskyldiga män, kvinnor och barn?

Uppgifter om ”enorma explosioner”

Samtidigt underströk presidenten att USA:s närvaro i Syrien inte ska vara på obestämd tid – utan att man ser fram emot när man kan börja skicka hem amerikanska trupper.

– USA kommer vara en partner och en vän, men regionens öde ligger i händerna på dess egna folk, sade Donald Trump.

Kort efter att Donald Trump avslutat sitt tal kom rapporter om stora explosioner i Damaskus. Enligt Reuters ska vittnen i staden ha hört flera stora explosioner och sett rök i stadens östra sida.

Enligt AFP ska det röra sig om "enorma explosioner" i Damaskus.

Reuters uppger även att en forskningsanläggning för framställning av kemiska vapen och ett flertal militärbaser i Damaskus ska ha träffats i ett militärt angrepp.

Pentagon bekräftar attacker

En timme efter Donald Trumps tal höll USA:s försvarsminister James Mattis och Pentagon i en direktsänd presskonferens där flera av attackerna bekräftades.

– Vi och våra allierade har skickat ett tydligt budskap till Assad och hans allierade. Jag vill betona att attackerna är riktade mot den syriska regimen och vi har undvikit att skada civila, sade Mattis.

Enligt Pentagon är samtliga mål som träffats i det militära angreppet kopplade till den syriska regimens kemvapenprogram, bland annat forskningsanläggningen i Damaskus samt två kemvapenlager, ett av dem i närheten av staden Homs.

Pentagon uppger också att det militära angreppet är en ”engångsföreteelse” i syfte att skicka ett tydligt och avskräckande budskap till Assad.

Tre civila skadade

Enligt statlig syrisk tv sköt den syriska armén ner 13 av USA:s robotar söder om Damaskus.

De USA-ledda flygräderna mot en militär postering i Homs avleddes och skadade tre civila, uppger den statliga syriska nyhetsbyrån Sana:

”Åtskilliga robotar kunde fångas upp och skjutas ner – men skadade ändå civila”.

När det gäller anfallet mot en forskningsanläggning i Barzeh i Damaskus så resulterade attacken enbart i materiella skador, uppger statstelevisionen enlignyhetsbyrån Reuters.

Frankrikes utrikesministern Jean-Yves Le Drian säger i ett uttalande under lördagen att de inte utesluter fler attacker om Syrien fortsätter att använda kemiska vapen.

Ministern säger också att en stor del av Syriens kemiska vapen förstörts i bombattackerna.

Publisert:

LÄS VIDARE