Björn, 71, vräktes – efter Kronofogdens räknemiss

NYHETER

Björn Vilsson klarade inte av den kraftiga ökningen av Kronofogdens utmätning: plötsligt drogs över 5 000 kronor i månaden.

Han fick inte ihop det till hyran och vräktes.

71-åringen och hans skuldrådgivare menar att höjningen skedde efter en räknemiss från myndigheten – i själva verket skulle han bara betala en tiondel.

– Jag känner mig överkörd på alla sätt och vis, säger han.

Björn Vilsson, 71, har levt med skulder i flera år och försökt hålla hårt i de slantar som varit kvar av pensionen efter att Kronofogden dragit pengar i sin månatliga utmätning.

Flera olika borgenärer har fordringar på sammanlagt ett sexsiffrigt belopp.

I början av 2017 betalade han av drygt 2 700 kronor av sina skulder varje månad.

Men i juli höjdes beloppet till 5 226 kronor.

– Jag blev lite chockad och ringde och påtalade att de måste ha räknat fel, att jag inte hade de pengarna. Det fanns inga marginaler, jag låg på minus. Men de slog fast att det stämde och så var det med det, säger Björn Vilsson.

1 av 2 | Foto: Carla Karlsson

Som Tidningen Hem & Hyra först rapporterade klarade Vilsson inte längre av att betala hyran. Han vräktes från sin lägenhet i Skärholmen, södra Stockholm.

– Det var i mitten av november. Jag hade väl räknat med att hyresvärden skulle ställa frågor om varför jag inte betalade hyran först men jag fick ingen förvarning. I efterhand kanske jag borde ha informerat dem om läget först, säger Vilsson, som nu har flyttat hem till sin syster i Östergötland.

Skuldrådgivaren: De kan inte förklara varför

Han tog kontakt med kommunens skuldrådgivare Gabriella Almquist som engagerade sig.

Hon uppger att Kronofogden hade dubblerat Björn Vilssons sidoinkomster i sina uträkningar.

– De kan själva inte förklara varför men tog rättning när vi gick igenom belopp för belopp. De vidhöll flera gånger till Björn och även till mig att utmätningsbeloppet var korrekt uträknat, men så var inte fallet. Det korrekta utmätningsbeloppet ska vara 521 kronor, och skulle så ha varit hela tiden, säger hon.

”Känner mig som en liten människa”

Från Kronofogdens uträkning kan man utläsa att Björns pension före skatt var drygt 14 000 kronor men att han hade ”sidoinkomster” på drygt 7 000 kronor.

– Det är ju omöjligt, jag har aldrig haft några extrainkomster. Det finns ett privat pensionssparande också men det är inte mer än någon tusenlapp, säger han.

– Jag känner mig överkörd på alla sätt och vis. Man känner sig som en liten människa som inte har mycket att säga till om, säger Vilsson.

Men efter skuldrådgivarens påpekanden fattade Kronofogden beslut den 12 december att man skulle börja mäta ut 521 kronor per månad i stället.

Dagen därpå kom ett nytt beslut om att man inte skulle utmäta någonting alls.

Vad det beslutet grundades i kunde kronofogde Aldo Diaz Sartori, inte svara på.

– Enligt det beslutet är själva upphävandeorsaken att utrymme saknas. Det innebär att disponibelt belopp, utmätningsbelopp, saknas och då häver Kronofogdemyndigheten beslutet helt enkelt. Exakt hur beräkningen har gjorts kan jag inte se via det underlag jag har, säger han.

Björn Vilsson har ansökt om skadestånd från Kronofogden och exakt varför beloppen har dragits som de har gjort kommer nu att utredas.

– Utifrån underlaget kan jag se att Kronofogdemyndigheten har beaktat flera olika sidoinkomster men i vilken mån de har dubblerats kan jag inte urskilja. Det kommer nog myndigheten att titta närmare på som en del av skadeståndsprocessen, säger Aldo Diaz Sartori.

Björn Vilsson säger att han inte har några förhoppningar om att processen ska leda till att skadestånd betalas ut.

Hur ser du på framtiden?

– Stockholm är ett avslutat kapitel. Men jag har mina släktingar här i Östergötland och hoppas kunna ordna ett eget boende nära dem. Jag har landat här och känner mig bättre till mods psykiskt. Men det är klart som sjutton att man ligger och grunnar på hur märkligt allt blev, säger han.

För tidningen Hem & Hyra ville hyresvärden inte kommentera ärendet.

Dagens tre rubriker 29 mars 00:29