Löfven överkörd i konfliktfrågan

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SSU:s krav på garanti för unga arbetslösa får stöd

Stefan Löfven kommer att åka på stryk i frågan om ungdomsarbetslösheten på S-kongressen i Göteborg.

SSU:s krav på en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa samlar nu en majoritet av kongressombuden.

– Det är jätteroligt att så många distrikt och delegationer stödjer oss, säger Gabriel Wikström, SSU:s ordförande.

SSU:s ordförande Gabriel Wikström.
SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att SSU har tagit strid mot moderpartiet inför S-kongressen i Göteborg som inleds nästa vecka. Det handlar om hur stödet ska se ut för unga arbetslösa. Till skillnad från partiledningen vill SSU att den unge ska få insatser och stöd från dag ett och en garanti om jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar.

Blir överkörda

Stefan Löfven och partiledningen har inte velat låsa sig vid en exakt tidsgräns. Förklaringen har varit att man inte vet hur den ekonomiska utvecklingen kommer att se ut framåt.

Fler och fler S-distrikt har den senaste tiden ställt sig bakom SSU:s krav. Dessutom har LO gett förslaget tummen upp inför kongressen.

I dag står det klart att en majoritet av de 350 ombuden nu stöttar SSU:s förslag. Distrikten i Uppsala, Gävleborg och Halland har nu ställt sig bakom. Det betyder att 193 ombud stöttar SSU:s förslag.

Det innebär att Stefan Löfven och partiledningen kommer att bli överkörda i frågan i Göteborg nästa vecka.

”Ingen intern strid”

SSU:s ordförande är nöjd över dagens besked

– Det är jätteroligt, men jag är vidskeplig. Så jag tror att vi kommer behöva jobba ända in i kaklet för att fixa det. Majoriteter har skiftat förr, därför skulle vilja att ännu fler delegationer ställer sig bakom, säger SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

Stefan Löfven har sagt att det inte handlar om en intern strid utan om hur hårt man vill binda sig i kampen mot ungdomsarbetslösheten. Han menar att partiet står enat i kampen mot arbetslöshet.

– Att en generation unga håller på att lämnas utanför är ett vansinne som måste stoppas, har han sagt till Aftonbladet.

Fakta: De olika förslagen

SSU:s förslag

■ ■ Vill ha en 90-dagarsgaranti

■ ■ Unga arbetslösa ska få hjälp från första dagen. Efter 90 dagar ska de vara garanterade jobb, utbildning eller praktik.

■ ■ Ett utbildningskontrakt med villkoren för den unge ska göras upp. Det kan handla om att jobba med avtalsenlig lön på halvtid kombinerat med studier på halvtid eller att praktisera hos offentliga eller privata arbetsgivare och plugga på deltid. Dessutom ska ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg kunna läsa upp dem på heltid med lön.

■ ■ De unga som kan få ersättningen ska vara berättigade till ersättning från samhället i form av till exempel socialbidrag. Kravet för att få ersättningen ska vara att villkoren i ungdomarnas kontrakt fullföljs.

Partistyrelsens hållning

■ ■ Skriver så här i Framtidskontraktet, partiets politiska prioriteringar för 2014-2018:

■ ■ "Ungdomar ska jobba eller studera - inte vara arbetslösa. Sätt en tidsgräns för ungdomsarbetslösheten. Alla ungdomar ska ha rätt till jobb eller utbildning och ett ansvar att ta vara på dessa möjligheter för att få ersättning. Inför ett utbildningskontrakt för alla unga arbetslösa under 25 år som inte fullgjort sina gymnasiestudier. Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen ska tas bort."

Publicerad: