'Sluta bränna bilar'

Familjen till ihjälskjutne 68-åringen talar ut om händelserna i Husby

Den 12 maj sköts en 68-årig man ihjäl av polisen i sitt hem i Husby. Det tros ha bidragit till att orsaka upploppen i förorterna.

Nu uttalar sig för första gången familjen om vad som hände när mannen sköts.

– Han har aldrig varit en aggressiv man. Det är helt påhittat, säger Risto Kajanto, mannens svåger, till Aftonbladet.

Samtidigt uppmanar han nu upploppsmakarna att sluta bränna bilar.

Den 68-årige mannen sköts rakt framför ögonen på sin fru. Enligt polisen var det för att han hade viftat med en machete. Poliserna var oroliga för att mannen skulle skada sin fru och stormade därför lägenheten.

Mannen skulle skydda sin fru

När familjen nu för första gången uttalar sig om händelsen så är det en helt annan bild som målas upp. För släkten i Finland har frun berättat sin version av vad som hände. Själv är hon fortfarande i chock men hennes bror låter sig intervjuas av Aftonbladet.

– Hon bor på något hotell och tas om hand av en diakon. Hon kan inte ens vara hemma, säger Risto Kajanto, hennes bror.

Enligt vad frun har berättat för släkten hade paret den dagen ätit middag på en restaurang. På vägen hem stannade en bil med ett ungdomsgäng framför dem. Ungdomarna var hotfulla och hennes man, som senare sköts av polisen, gick då hem för att hämta en kniv.

– De kanske hade hotat henne för han ville i alla fall skydda henne. Han hämtade därför kniven och viftade med den. Han skadade ingen. Sedan gick de hem och efter en stund var polisen utanför, säger Risto Kajanto.

– Det var en vanlig samlingskniv. Han samlade på sådana. Det var ingen machete eller djungelkniv som det har stått i medierna.

Frun ropade till polisen att det var lugnt

När polisen kom trodde paret först att det var ungdomsgänget som bankade på dörren. De vägrade därför att öppna.

När de förstod att det var polisen ropade frun till dem att det inte var någon fara. Att allting var lugnt. Men polisen stormade ändå lägenheten och sköt hennes man - rakt framför ögonen på henne.

– Det är vad min syster har berättat. Men hon är i chock. Vad som egentligen hände vet nog ingen, säger Risto Kajanto.

Däremot har han själv svårt att tänka sig att mannen skulle ha varit aggressiv. Paret hade varit gifta i över 30 år. De träffades på 1970-talet. Mannen hade då flyttat till Sverige från Portugal ungefär samtidigt som kvinnan hade flyttat från Finland.

Risto har själv bott tillsammans med dem under en period och han beskriver mannen som en glad person med mycket humor. Han var liten till växten och skulle enligt Risto aldrig vara våldsam.

– Han har aldrig betett sig våldsamt mot min syster. Han skulle inte slåss med någon, säger han.

Risto Kajanto säger att han förstår att poliserna har varit stressade. De kunde inte veta exakt vad som hände i lägenheten. Men det ser han inte som en ursäkt för att skjuta någon.

– De måste erkänna sina misstag. Sanningen måste komma fram, säger han och fortsätter:

– Han hade viftat med kniven på balkongen. Om man i Finland skulle skjuta alla som viftar med knivar på balkonger så skulle man få skjuta ganska många. Det är en stor överreaktion av polisen.

Familjen: "Sluta bränna bilar"

Under de senaste dagarna har familjen följt händelserna i Stockholms förorter. Risto Kajanto har läst att upploppen började som en följd av att han svåger sköts. Och till upploppsmakarna har han bara ett budskap:

– Jag vill säga till alla som bränner bilar att det är helt fel sätt att reagera på. Från våld får vi bara mera våld. Det är inte lösningen. Vi måste diskutera med polisen och komma överens, säger Risto Kajanto.

Publisert: