’Freden är nödvändig’

Obama höll tal och träffade palestiniernas president

JERUSALEM. Först smickrade Obama den israeliska publiken i 20 minuter.

Först efter det vågade han vädja till dem att ge freden en chans.

Frågan är om jublet nådde utanför arenan.

Snabbt blir det tydligt att Obama är bland vänner i Jerusalem Convention Center. Talet avbryts ofta av applåder och jubel. Åhörarna kommer till stor del från några av landets universitet. Inga studenter från högskolorna i bosättningarna har bjudits in, på order av Obama.

Talet är en parallell till Obamas framträdande i Kairo 2009. Då försökte han övertyga muslimer runtom i världen att USA inte har något otalt med islam.

Den här gången lägger han fram sitt case för israeliska folket om varför de bör ta de svåra beslut som krävs för fred med palestinierna. Även om det tar halva talet innan han når dit.

– Fred är nödvändigt, säger Obama och ser allvarlig ut. Givet befolkningsutvecklingen på Västbanken är Israels enda chans att överleva som judisk stat ett självständigt Palestina.

Publiken jublar och ger Obama stående ovationer. Fast den äldre mannen som sitter bredvid mig på balkongen ovanför Obama sitter still med händerna i knäet.

– Ingen mur är tillräckligt hög och ingen iron dome (missilförsvaret som skjuter ner raketerna som skjuts från Gaza) tillräckligt effektiv för att i längden skydda Israel.

Häcklare avbröt talet

Ganska tidigt i talet avbryts Obama av en ung man som skriker åt honom på hebreiska. Förmodligen en bosättare. Det tar en stund innan vakterna rusar till och för bort honom. Obama skämtar skickligt bort det hela.

– Jag arrangerade det här så att jag skulle känna mig som hemma. Det måste finnas minst en häcklare på varje möte.

Publiken sluter upp bakom Obama genom att bua ut bosättaren och sedan applådera. Häcklaren är inte kvar när Obama för första och enda gången under sitt besök på allvar kritiserar Israel.

– Att fortsätta bygga bosättningar underlättar inte fred. Det är inte rättvisa när bosättarnas våld mot palestinier inte straffas. Det är inte rättvisa att hindra palestinska bönder från att bruka sin jord. Precis som israelerna har palestinierna rätt till en egen stat. Förhandlingar är enda vägen dit.

Uttalande som lär reta många israeler men som möts av ovationer i lokalen. Det är också de enda uttalanden som kan ha glatt palestinierna som under det här besöket vänt sig mot Obama.

De tycker att han blivit ännu en amerikansk president som väljer Israel framför palestinierna.

”Kan inte lösa alla frågor”

Palestiniernas president Mahmoud Abbas såg inte särskilt munter ut när han och Obama höll en gemensam presskonferens i Ramallah tidigare under dagen. Det var inte tal om varje sig hel- eller halvkram. Bara ett matt handslag.

Obamas svar på de få frågor som tilläts visade tydligt att Obama ändrat ståndpunkt när det gäller de judiska bosättningarna. Han tycker inte längre det är nödvändigt att frysa byggandet av nya bosättningar på Västbanken för att fredförhandlingar ska kunna inledas.

– Vi kan inte lösa alla frågor innan förhandlingarna ens kommit igång, sa Obama och Abbas såg ännu olyckligare ut eftersom Obama i praktiken just bett honom att släppa ett nyckelkrav för att sätta sig vid förhandlingsbordet.

För Obama handlar den här resan om att gå en extremt svår balansgång. Han vill reparera relationerna med Israel men riskerar då att samtidigt fjärma sig från palestinierna.

Kanske är det därför han framförallt vänder sig till de unga som inte är låsta i traditionella positioner.

– Det är ni som ska skriva nästa kapitel, sa Obama.

Publisert: