Nyheter

Stärkt skydd för hajar

Av: 

David Hylander

HAJ Färre än en person dör varje år på grund av hajattacker.
HAJ Färre än en person dör varje år på grund av hajattacker.

NYHETER

Några av de hotade hajarna i världshaven har fått stärkt skydd.

Det blev resultatet vid ett möte i Bangkok om handeln med hotade arter.

Däremot blev det inga direkta åtgärder mot tjuvskyttet på Afrikas elefanter.

Hajarna och elefanterna hörde till de mest uppmärksammade arterna på mötet som var den 16:e konferensen inom Cites, Konventionen om internationell handel med hotade arter.

Fem hajarter, inklusive den väldiga sillhajen och tre arter hammarhajar, plus två arter av jätterockor, placeras nu på appendix 2 på Cites-listan.

Handeln regleras

Det innebär inte att de blir helt fredade – i så fall hade de placerats på appendix 1 – men handeln med dem, i första hand kommersen med hajfenor, kommer att regleras på ett annat sätt än tidigare. Miljöorganisationerna ser beslutet som en seger.

– Beslutet är ett erkännande av att även fiskar är en grupp arter som behöver skydd, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden (WWF).

Också ett antal växter, inklusive flera tropiska ädelträd som exploaterats hårt, placerades på listan.

Men för Afrikas elefanter gick det inte lika bra på mötet. Enligt beräkningar finns bara cirka 500 000 elefanter kvar i Afrika, och den illegala handeln med elfenben har fördubblats sedan 2007. Enligt beräkningar dödades över 25 000 elefanter för sina betar ifjol.

Slakt på elefanter

Trots detta beslutade man inte om några direkta åtgärder för att stävja slakten. Åtta länder, inklusive Kina och Thailand som har den största marknaden för elfenben, anklagades för att inte göra tillräckligt för att strypa den illegala sidan av kommersen.

Men några sanktioner mot dem blir det inte, åtminstone inte i brådrasket. De får några månader på sig att sätta upp aktionsplaner, och om inget händer fram till juli 2014 kan sanktioner bli verklighet.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter