Nyheter

Jimmie Åkesson hyllar hatsajten

Av: 

Josefin Sköld

NYHETER

SD-ledaren kräver ett parti utan rasister – men gillar främlingsfientliga Avpixlat

Jimmie Åkesson införde nolltolerans mot rasistiska uttalanden.

Samtidigt hyllar han Sveriges största hatforum på nätet.

Men hur han får detta att gå ihop vägrar SD-ledaren att svara på.

Personerna bakom den anonyma och främlingsfientliga sajten Avpixlat finns över hela landet. Sedan ett år tillbaka har forumet uppmärksammats för sina kommentarer och inlägg med grov rasistisk ton – framför allt riktat mot muslimer, romer och somalier.

Axpixlat har hyllats av hela SD-toppen, och finansieras genom donationer på SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths personliga bankgiro. Riksdagsmannen, som nu tagit timeout, uppmanar ofta sina läsare i sociala medier att ta del av Avpixlats texter.

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, har Jimmie Åkesson sagt till Sydsvenskan.

Hur SD-ledaren får detta att gå ihop med nolltolerans­en mot rasism vill han inte svara på. Aftonbladet ställde i går frågan vid flera tillfällen.

Ställde hårda krav

I stället skickade hans pressekreterare ett sms till redaktionen. Villkoret var att det skulle publiceras i sin helhet, eller inte alls:

”Jag kommer inte att recensera enskilda hemsidor, men det är ett av många exempel på ett fenomen som jag tycker är viktigt, att det finns någon som lyfter fram nyheter som större medier inte vågar eller vill belysa. Det innebär inte att jag gillar allt som publiceras där, men det gäller i minst lika hög grad andra medier, till exempel kvällstidningar”.

Aftonbladet har under en längre tid kartlagt den anonyma Avpixlat-redaktionen med hjälp av Sveriges främsta experter på internetspårning.

Granskningen visar att den i särklass mest aktive redigeraren är skribenten och debattören Mats ­Dagerlind, 54, som också arbetar för SD-kuriren. Det ­senaste året har han gjort tusentals redigeringar på sajten och medgav i går att han sköter kontakterna med Kent Ekeroth.

Sin egen inblandning i redaktionen tillbakavisar han dock.

– Jag är krönikör, mer än så är det inte, även om jag hoppas att Avpixlat någon gång kommer att få en ansvarig utgivare, säger han.

Mycket aktiv

Men spåren till Dagerlind är övertygande och leder också till hemliga redaktionsmedlemmar i Göteborg, Uppsala, Helsingborg – och Malmö. Där bor Avpixlats näst mest frekventa administratör: Richard Svensson.

Han arbetar som försäljningsansvarig på ett större bolag och har gjort flera hundra redigeringar på Avpixlat både från hemmet och från arbetsplatsen.

Enligt tidningen Expo var Richard Svensson också mycket aktiv på föregångaren Politiskt inkorrekt. Då åkte han runt med firma­bilen och fotograferade demonstrationer som han senare lade ut på sin blogg –förutsatt att personer med invandrarbakgrund var inblandade.

Men precis som Mats Dagerlind säger sig Richard Svensson inte alls vara medlem i redaktionen för Avpixlat.

– Jag känner inte ens till någon sajt som heter Avpixlat, säger han.

Vi har säkra källor som visar att du är av de mest frekventa redigerarna.

– Jag känner inte till någonting om det där. Jag vet inte vad du pratar om.

Du har lämnat väldigt många spår efter dig på nätet.

– Vaddå spår på nätet? Vad är det?

Server i Nya Zeeland

Redaktionen bakom Avpixlat består i huvudsak av tre personer. Servern är placerad på Nya Zeeland och efter Aftonbladets avslöjande om att krönikören Mats Dagerlind är huvudmannen bakom Avpixlat har stor oro och aktivitet uppstått i nätverket kring sajten.

Krönikören Stefan Torssell, pensionerad före detta byrådirektör på Sjöfartsverket, säger att han förstår kritiken mot Avpixlat som hatspridare på nätet.

– Jag läser inte allt, jag vill inte läsa allt som skrivs där. Men jag ser krönikorna som mitt bidrag till debatten, ett försök att ge vanliga människor en chans att känna igen sig och bli hörda. PK-media har tappat kontakten med fotfolket.

Varken Mats Dagerlind ­eller de andra öppna krönikörerna på Avpixlat får betalt för sina texter. Vem som får ta del av donationerna –som ska bidra till sajtens utveckling – känner de inte till.

Men enligt Skatteverket borde pengarna beskattas.

– Det låter som det här rör sig om skattepliktiga inkomster eftersom donationen gäller som ersättning för ­arbete med att utveckla sajten. Vem som ska beskattas är dock en utredningsfråga, säger Alf Isaksson, handläggare.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: