Reinfeldts skoloffensiv fortsätter

Jultalar om en av de stora valfrågorna 2014 - skolan

Fredrik Reinfeldt fortsätter att fokusera på skolan.

I sitt jultal i dag kommer han att avslöja hur Moderaterna vill komma till rätta med de sjunkande resultaten.

Folkpartiet tar utmaningen med ro.

– Vi välkomnar att skolan debatteras av alla alliansföreträdare, säger gruppledaren Johan Pehrson (FP).

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Om en liten stund håller Fredrik Reinfeldt sitt årliga jultal på Högloftet på Skansen. Utgångspunkten är den skolturné statsministern genomfört under hösten. Liksom Aftonbladet kunde avslöja för ett par veckor sedan finns en oro inom Moderaterna att alliansen kan vara på väg att förlora skolfrågan till Socialdemokraterna. Huvudskälet är den våg av kritik från elever och lärare som följt på att de stora förändringar utbildningsminister Jan Björklund (FP) genomfört, nu börjar bli verklighet. Denna vecka får till exempel Sveriges sjätteklassare och sjundeklassare betyg för första gången, med en helt ny betygsskala.

”Skolan vågar testa”

Enligt en undersökning från Lärarnas riksförbund tycker över hälften av deras medlemmar att de har fått för lite underlag för de nya betygen.

I förra veckan besökte Fredrik Reinfeldt en skola i Norrtälje. Då sa han så här om alliansens reformoffensiv på skolområdet:

– Känslan i svensk skola den här hösten har varit: Nu är det väldigt mycket. Det är så många reagerar inför förändring.

– Men jag tror att det är en förskjutning mot mer diskussion om resultaten. Skolor vågar i dag testa nya vägar i en utsträckning som jag tycker är spännande.

Ett viktigt inslag i den moderata skolpolitiken är fler speciallärare i de lägre årskurserna. Det öppnade Fredrik Reinfeldt för vid sitt skolbesök i Landskrona i slutet av november. Han slog fast:

– Inlärningsproblem kommer tidigt och vi gör för lite åt dem. Då fortplantas de genom hela skolsystemet.

Fler profilerar sig i skolfrågan

Inte bara Moderaterna försöker profilera sig i skolfrågan. Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser kritiken mot alliansens reformer och de svenska elevernas sjunkande reslutat som ett gyllene tillfälle att flytta fram positionerna.

– Det har låtit väldigt bra och Folkpartiet har ju genomfört det de sa att de skulle göra, men det har inte blivit bra. För sjätte året i rad sjunker resultaten i skolan och skillnaderna i skolsystemet ökar allt mer, säger Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson (S).

Men enligt gruppledaren Johan Pehrson (FP) välkomnar hans parti skolutmaningen från höger och vänster.

– Den reformagenda som vi har sjösatt har precis börjat verka. Jag känner mig trygg i åtgärderna men är naturligtvis oroad över att skolan har sådana omfattande utmaningar framför sig. Det tar tid och kräver uthållighet, säger han.

– Men liberaler har varit uthålliga i de här frågorna i hundra år och kommer att vara det i hundra år till.

13.30 Aftonbladet sänder Fredrik Reinfeldts jultal live.

Publisert: