Statssekreterare får avgångsvederlag – och tjänar pengar

avSofia Roström Andersson

Foto: Scanpix
Leif Zetterberg.

De får över 80 000 kronor i avgångsvederlag från regeringskansliet varje månad.

Samtidigt jobbar de tidigare statssekreterarna och tjänar pengar, rapporterar Ekot.

Ministrar får behålla sin månadslön i ett år efter att de slutat. Statssekreterare har rätt att behålla sin i två år. Nya inkomster ska räknas av mot avgångsvederlaget, men flera av de som tar ut fullt avgångsvederlag från regeringskansliet varje månad jobbar och tjänar pengar. Det avslöjar Ekot i dag.

"Tycker det är rimligt"

Leif Zetterberg som tidigare jobbade som centerpartiets statssekreterare har under snart två år fått ut 84 200 kronor i månaden. Samtidigt sitter han i ett tiotal bolagsstyrelser och driver egen verksamhet, rapporterar Ekot.

– Jag tycker det är rimligt, ja. Jag följer det regelverk som finns för avgångsvederlag och det är det som är det centrala, säger han till nyhetsprogrammet.

Jobbar som pr-konsult

Dan Ericsson, tidigare kristdemokratisk statssekreterare, får ut lika mycket som Leif Zetterberg varje månad samtidigt som han jobbar som seniorrådgivare på en pr-byrå.

Han vill inte svara på några av Ekots frågor och det är oklart hur han redovisar sina inkomster som pr-konsult. Men förra året gjorde hans aktiebolag en vinst på 900 000 kronor samtidigt som aktieutdelningen var 127 000 kronor.

Låter pengar gå in i bolag

Det går att komma undan regelverket om man låter pengarna gå in i ett bolag eftersom nya inkomster inte behöver räknas av så länge de inte tas ut som lön.

Leif Zetterberg tycker inte att det är omoraliskt att han får pengar från regeringskansliet samtidigt som han får arvoden på omkring en halv miljon kronor om året.

– Jag följer avtalet, det är det som är moralen, säger han till Ekot.

Leif Zetterberg säger att det nu är sista månaden han får utbetalt avgångsvederlag.

Ekot har också granskat utbetalningar till andra före detta ministrar och statssekreterare.