Saltkråkan backar om dödsannons

avMira Micic

- men stoppar Pippi-bilder på tårtor till barnkalas

Foto: TCC
Älskat husdjur Pippi tillsammans med Herr Nilsson.

Nu backar Saltkråkan AB om förbudet att använda en bild på Pippi Långstrumps apa Herr Nilsson i en treårig pojkes dödsannons.

– Vi kom fram till att vi tänkt fel, säger Nils Nyman, Saltkråkan AB:s vd och barnbarn till Astrid Lindgren.

Foto: PER BJÖRN
Astrid Lindgren.

Nekandet upprörde många och kritiken rasade i bland annat sociala medier. Efter att bland annat tusentals Facebookanvändare uppmanat till bojkott av Saltkråkan AB och läsare och kändisar rasat och uppmanat till att skriva protestbrev, valde företaget att be om förlåtelse i ett pressmeddelande.

”Vi ber om ursäkt för att vi fattat ett uppenbarligen dåligt beslut och den skada och sorg som vi har orsakat genom det. Om treåringens familj fortfarande är intresserade av Herr Nilsson så kommer deras önskan så klart att tillgodoses”, skriver vd Nils Nyman.

Vad är det som fick er att backa och be om ursäkt?

– Vi kom fram till att vi tänkt fel, säger Nils Nyman, Saltkråkan AB:s vd och barnbarn till Astrid Lindgren.

Har ni fått mycket respons från allmänheten?

– Vi har fått mycket respons... huvudsakligen via mejl.

Vad säger de?

– Det är alla möjliga reaktioner.

Hur gör ni om ni får en liknande fråga i framtiden?

– Det framgår av pressmeddelandet, säger Nils Nyman.

Tyvärr har Aftonbladet ännu inte nåtts av företagets pressmeddelande och Nils Nyman vill helst inte säga det i telefon.

En stund senare mejlade han pressmeddelandet, den finns att läsa under den här texten.

Pojkens gudmor Anna Cavallin hoppas att Saltkråkan i framtiden ska tillåta att Astrid Lindgren figurer används i dödsannonser.

– Som jag svarade till Nils Nyman, som mejlat till mig, det är försent för min gudsons dödsannons, den var i tidningen en vecka sedan, men en bild på en sol. Men kanske kan framtida liknande förfrågningar hanteras på ett annat sätt från företagets sida, säger hon.

Saltkråkans vd: Pippi-tårtor förbjudna

I dag kontaktade en läsare Aftonbladet och berättade att hon ville beställa en tårta med en Pippi-bild på till sitt barns födelsedagskalas. Det fick hon inte. Konditorn på Lidingö säger till Aftonbladet att han inte vågade eftersom han ”är uppskrämd och inte vet om det är tillåtet”.

Vad säger ni?

– Nej, det är inte tillåtet, säger Nils Nyman.

Malin Billing på Saltkråkan AB förklarade tidigare i Aftonbladet att Pippibilder festmuggar och tallrikar är okej, eftersom det handlar om kalas. Hon hänvisar till Astrid Lindgrens önskemål som var att bilderna ska användas i Pippi-sammanhang. Och kalas ser Malin Billing som ett Pippi-sammanhang eftersom ”det finns i Pippi-böckerna”.

Tårtan är ju till ett barnkalas?

– Jaa, det är möjligt, men det är inte tillåtet. Så är det bara, säger Nils Nyman.

Pressmeddelande från Saltkråkan AB 2012-09-16

Herr Nilsson får vara med i en dödsannons, ifall den lille pojkens anhöriga fortfarande skulle vilja det.

Ibland måste man inse att en princip som har varit bra tänkt får oförutsedda dåliga verkningar, och då får man ändra inställning. Det har vi gjort. Vi är mycket ledsna över att så mycket sorg och besvikelse över vårt nej har lagts till den stora sorgen. Vi kan bara be om förlåtelse.

Under helgen har vi funderat mycket på hur den här situationen kunde uppstå. Det vi i förra veckan såg som ett fullt rimligt beslut, ett vi har tagit många gånger förr, har tolkats som omänsklig brutalitet mot en drabbad familj.

Den princip vi har följt genom åren är Astrid Lindgrens viktiga övertygelse, så länge hon levde, att Pippi och hennes andra gestalter aldrig, i text eller bild, skulle användas utanför sina egna världar, de skulle inte få stiga ur dem och visa sig i helt andra, nya sammanhang. Hon ville att hennes barnläsare skulle behålla sin föreställning om var var och en hörde hemma. Efter hennes död har vi bedömt att personannonser är den sortens oönskade nya sammanhang. Men vi har varit för dumt principfasta den här gången. Men vi vill understryka att beslutet aldrig har handlat om pengar.

Vi ber om ursäkt för att vi fattat ett uppenbarligen dåligt beslut och den skada och sorg som vi har orsakat geom det. Om treåringens familj fortfarande är intresserade av Herr Nilsson så kommer deras önskan så klart att tillgodoses. Vi har under dagen sökt kontakt med den för att berätta om vårt beslut.

Nils Nyman VD, Saltkråkan