Gränspolis: "Flyktingar behandlas som kriminella"

"Kritiker inom polisen tystas och omplaceras"

För ett år sedan vägrade gränspoliser på Arlanda följa chefernas order om "tuffare tag" mot flyktingar.

Utvecklingen accelererar, enligt gränspoliser till Aftonbladet.

– Det är värre och värre, och de som vågar kritisera cheferna tystas eller omplaceras, säger en gränspolis till Aftonbladet.

Aftonbladet berättade för ett år sedan om ett storbråk inom gränspolisen på Arlanda. Flera gränspoliser uppgav att cheferna uppmanade till "tuffare tag" mot anländande flyktingar.

Förändringarna är främst att flyktingar med falska eller inga identitetshandlingar enligt de nya rutinerna ska gripas och anhållas som brottsmisstänkta  – trots att skrivelser om flyktingmottagning inom Schengen och FN:s flyktingkonvention tydligt fastslår att asylsökande inte ska behandlas som kriminella.

Poliser som möter flyktingar ska numera även bära uniform, batong och vapen – något 13 erfarna gränspoliser vägrade i protest i fjol.

Förhör av treåring

Enligt gränspoliser Aftonbladet talar med i dag, har det öppna bråket delvis lagt sig. Anledningen ska vara att de som kritiserat de nytillträdda chefernas uppmaningar kallats in till "korrigeringssamtal" eller omplacerats.

– Utvecklingen accelererar. Flyktingmottagningen vi har i dag, det är så att man skäms. Det blir värre och värre. Trots att det är lagvidrigt grips och anhålls människor som flytt för sina liv, som om de vore kriminella, säger en av gränspoliserna som vill vara anonym.

Han tar upp exempel då en treårig pojke i föräldrarnas närvaro förhörts av polisen om sin identitet, och en 14-årig ensam flicka från Somalia som greps och anhölls, efter att inte ha kunnat uppvisa godkända id-handlingar.

– Det var hemskt, hon var ju ett barn. Hon grät då man tog hennes fingeravtryck. En polis som vände sig emot hur hon behandlades togs ur tjänst och omplacerades.

– Förhörsprotokollen som skrivs stämmer ofta inte. Man håller varandra om ryggen och undanhåller skriver det som passar för att kunna anhålla, undanhåller att det handlar om ett asylärende och inte ett brott. Åklagarna är med på det hela.

"Kritiker tystas"

– Han är en väldigt erfaren och duktig gränspolis. Men de vill inte ha kvar människor som är kritiska eftersom de är kompetenta och kunniga om internationella konventioner och människorätt. De tystas.

För två år sedan greps enligt den anonyme gränspolisen inte flyktingar utan direkt misstanke om brott.

– I dag är det regel. Det är övergrepp varenda gång. Anledningen är "pinnjakten" – att man vill ha gröna siffror på antalet gripna och anhållna. Att det sedan inte leder någon vart rättsligt i slutänden struntar man i. Det är en fällande dom av kanske 80 anmälningar. Det här är ju asylärenden och inte brottsärenden.

En annan gränspolis uppger att man tidigare aldrig grep personer som endast lade fram falska passhandlingar, utan att säga något. Tidigare krävdes att personen uppenbart ljög om sin identitet.

– Nu ska vi tolka tystnad som en lögn – och många frågar "erkänner du att du lade fram passet?". Om svaret blir ja grips man. Det man borde fråga är "Lade du fram passet för att du vill söka asyl hör?".

Anders Bredelius, ordförande i Polisförbundets fackklubb på Arlandas gränspolis, bekräftar att en förändring i hanteringen skett.

– Nu tittar man både efter ett eventuellt brottsligt agerande, förutom ett eventuellt asylärende. Där har det stramats åt.

Angående uppgifterna att kritiker omplacerats och tystats säger han:

– Jag delar bilden att om man inte har samma uppfattning som arbetsgivaren, är det inte något positivt.

Chefen: "Lagen är glasklar"

Peter Mattsson, chef för gränsspolisens flygplatssektion Arlanda, säger att anledningen till att flera äldre omplacerats främst är medicinska.

– Vi måste ha bemanning dygnet runt och det är flera av de äldre som inte klarar det. De är i full produktion nu, men på andra ställen. Även om det inte alltid är så populärt så är det så vi måste göra. Nu har vi en massa unga som klarar att jobba i skift.

När det gäller behandlingen av flyktingar som kriminella säger han:

– Lagtexten är glasklar. Om en resenär kommer fram till passkontrollen och lägger fram en falsk passhandling och hävdar rätt att resa in på den handlingen så är det ett brott. Vi lämnar då ärendet till åklagare. Sedan när man sitter och pratar kan det hända att personen berättar att den använt handlingarna för att fly, men då ligger ärendet redan hos åklagaren.

Enligt gränspoliser vi pratat med tog man tidigare in personer för samtal och utredde om det var ett asylärende, i stället för att på rutin gripa de här personerna.

– Om de här felen begåtts på grund av okunskap eller inte vet jag inte. Man har nog alltid egentligen sett en som kommit fram till passburen som asylsökande. Men vi har ett uppdrag som polismyndighet. Vi utför ett förvaltningsuppdrag.

"Nazi-fasoner"

Om fallet med den anhållna 14-åriga flickan säger Mattsson:

– Det ärendet vet jag inte var det ligger, om det är förundersökning fortfarande, så det kan jag inte uttala mig om.

Den anonyme gränspolisen är också starkt kritisk till Stockholmspolisens kontroll av människor i tunnelbanan, i jakt på papperslösa, inom det kritiserade Reva-projektet.

– Som grund för så kallade inre kontroller måste man ha en grundad misstanke om brott. Här är enda grunden utseende. Det är rena nazi-fasonerna.

Både Amnesty international och FN:s flyktingorgan UNHCR har kritiserat polisens behandling av flyktingar som kriminella.

– Man ska inte misstänkliggöras, åtalas eller ställas inför rätta för att ha använt falska id-handlingar om syftet är att söka asyl och finna skydd, sa Madeleine Seidlitz, folkrättsjurist på Amnesty international i Sverige, tidigare till Aftonbladet.

Publisert: