Filmskaparens namn avslöjat

AP avslöjade mannen bakom skandalfilmen

Tidigare i dag berättade Aftonbladet att mannen som utgett sig för att vara mannen bakom ”Innocence of muslims”, Sam Bacile, inte finns i några register.

Men nu har AP lyckats avslöja filmskaparens egentliga identitet: 56-årige Nakoula Basseley Nakoula.

Under dagen har det rått stora tvivel om Sam Bacile, mannen bakom den USA-producerade filmen ”Innocence of muslims” – som likställer islam med cancer – över huvud taget existerar.

ABC News rapporterade tidigt att ingen med det namnet hittades vid sökningar i federala och statliga offentliga register, och i olika forum har filmskaparen uppgett att han är allt från 52 till 75 år gammal.

Avslöjades av sitt mellannamn

Men under eftermiddagen lyckades AP avslöja mannens riktiga identitet: Nakoula Basseley Nakoula, 56.

Det var när AP insåg att Nakoula Nakoula hållit för sitt mellannamn då  han identifierade sig för en intervju med nyhetsbyrån som man blev misstänksamma.

En anställd på nyhetsbyrån menade att Nakoulas mellannamn, Basseley, var snarlikt Bacile och när AP var i kontakt med en amerikansk polistjänsteman bekräftades det att Nakoula var filmskaparens egentliga namn.

Nyhetsbyrån spårade även mobiltelefonnummer som sade gå till Sam Bacile till Nakoulas hus.

Skådespelarna rasar

”Innocence of muslims” har mötts av våldsamma protester i Nordafrika, och tros vara anledningen till att USA:s ambassad i Libyen attackerades i går.

Skådespelarna som deltog i inspelningen av filmen är rasande och säger i ett uttalande till CNN att de blivit ”svårt vilseledda” när det gäller filmens syfte.

”Alla i teamet är extremt upprörda och känner sig utnyttjade av producenten. Vi står absolut inte bakom den här filmen”, säger de i uttalandet.

Enligt CNN trodde samtliga skådespelare att de spelade in en film med titeln ”Desert Warrior”, en äventyrsfilm som var tänkt att utspela sig kring år noll.

Publisert: