Sprängde flygplan för Nordkorea – 115 dog

Ex-spionen Kim Hyun-Hui: ”Kim Jong-Un hotar med kärnvapen för att kontrollera sin befolkning”

1987 sprängde Kim Hyuan-Hui ihjäl 115 människor – på order av Kim Jong-Il.

Nu säger ex-spionen att Nordkoreas diktatorer hotar omvärlden för att kontrollera sin egen befolkning.

– Galenskapen att hota med kärnvapenkrig är satt i system, säger hon.

29 november 1987 sprängdes Korean Air över Indiska oceanen. 115 människor ombord på det sydkoreanska planet dog.

Den före detta nordkoreanska spionen Kim Hyun-Hui placerade bomben ombord på planet på order av Kim Jong-Uns far – den förre diktatorn Kim Jong-Il, skriver Verdens Gang.

”Satt galenskapen i system”

I en intervju med australiensiska ABC ger hon en unik inblick i den slutna regimen. Hon säger att landets diktatorer har satt kärnvapen- och krigshot i system för att kontrollera befolkningen.

– De har satt galenskapen i system. För att kontrollera befolkning och utöva påtryckningar på Sydkorea och USA för att få eftergifter, säger ex-spionen Kim Hyun-Hui till ABC.

Enligt henne så beror den senaste tidens upptrappning på att den oprövade ledaren Kim Jong-Un söker bekräftelse.

– Han är för ung och oerfaren. Han kämpar för att behålla kontrollen över militären och vinna deras lojalitet. Det är därför han besöker så många militärbaser, för att få deras stöd, säger Kim Hyuan-Hui till tv-kanalen.

Skulle dö av cyanidcigarett

Hon lever nu i Sydkorea och är ständigt under livvaktsskydd på grund av regimen i norrs dödshot. Efter attentatet mot planet tillfångatogs Kim Hyuan-Hui innan hon hann begå självmord.

Hennes make och medbrottsling dog dock efter att ha hunnit röka sina självmordscigaretter – doppade i cyanid, skriver VG.

Kim Hyuan-Hui har benådats och berättar att hon sprängde planet för att hon trodde att det skulle återförena den koreanska halvön. Hon säger också att hon förtjänar att dö för vad hon gjort, enligt ABC.

Publisert: