FBI:s egna bilder på bomben

1 av 38 | Foto: Utredarnas egna bilder från brottsplatsen
NYHETER

Sprängladdningarna i Boston var placerade i tryckkokare - fyllda med stålkulor, spikar och skruvar.

Nu intensifieras jakten på de skyldiga samtidigt som Bostons gator fylls av militärer.

–  Vi kommer att hitta den eller de som har skadat våra medborgare och vi kommer att ställa dem inför rätta, säger USA:s president Barack Obama.

Allt mer blir känt om de bomber som dödade tre och skadade, lemlästade och traumatiserade 176 personer.

På tisdagskvällen uppgav CBS att sprängladdningarna var placerade i sexliters tryckkokare som var fyllda med stålkulor, spikar och skruvar - allt för att maximera skadorna. Enligt NBC ska bomberna ha utlösts av timers.

Tvingades amputera

Bomberna slet sönder armar och ben på dem som råkat vara i närheten av detonationerna - som förvandlade folkfesten till ett inferno.

Många av offren var barn.

– Det var som om bomberna tog benen av alla i närheten. Det var fruktansvärt, säger Dr. Albert Pendleton, som arbetade under gårdagskvällen, till CNN.

Tusentals tips

Gatorna i Boston är fyllda av militärer som vakar över staden samtidigt som utredningen om terrorbomberna fortsätter i full styrka. Fler än 2000 tips har kommit in och hundratals amatörfilmer från tiden innan och efter explosionen analyseras i jakten på den eller de som ligger bakom attacken.

– Vi kommer att gå till världens ände för att identifiera den eller dem som bär ansvaret för det här föraktliga brottet, säger FBI-agenten Richard Deslauriers vid en presskonferens sent i natt.

Sedan i går kväll har FBI ansvar över att utreda attentatet. Den federala polisens tekniker har finkammat det tolv kvarter stora området som är avspärrat runt brottsplatsen.

Flera amerikanska medier rapporterade i natt att FBI släppt en rapport med bilder på vad som tros vara en av bomberna. Rapporten skickades ut till bombexperter och polismyndigheter i hela USA för att få svar på om någon kände igen konstruktionen, uppger CNN.

Söker person med ryggsäck

I samma rapport finns bilder på resterna av en svart väska som tros ha rymt en av sprängladdningarna. Rester av svart nylon har hittats på båda bombplatserna och polisen vädjar tips rörande en person med två tunga, svarta, ryggsäckar som fångats på övervakningskameror kort innan bomberna exploderade.

CNN släppte även bilder på en väska som stod placerad vid åskådarna till loppet. På en annan bild, som tagit några sekunder efter bombdådet, var väskan borta.

Enligt CBS har man dessutom hittat ett kretskort i närheten av platsen där en av detonationerna ägde rum.

Kretskortet misstänks ha varit en del av en timer för att utlösa bomberna.

Ingen misstänkt

Under tisdagen förhördes en man i anslutning till dådet - men han släpptes senare av polisen.

Invånarna i Boston uppmanas att vara vaksamma och uppmärksamma - på avvikelser och misstänkta personer.

Hittills har polisen inte gått ut med någon misstänkt. Och någon person eller organisation har inte heller tagit på sig ansvaret för attentatet.

”En terrorhandling”

Under morgondagen kommer USA:s president Barack Obama att besöka Boston.

På tisdagskvällen talade han i ett tv-sänt tal till nationen.

–Det här var en fruktansvärd och feg handling. Och givet det vi vet om vad som hände utreder FBI det här som en terrorhandling, sa han under en presskonferens på tisdagskvällen.

Han lovade att de skyldiga skulle ställas till svars för sina handlingar.

– Vi kommer att hitta den eller de som har skadat våra medborgare och vi kommer att ställa dem inför rätta,, sa Obama.