SMHI: Kraftigt snöfall ger kaos i trafiken

Masskrocken på Tranarpsbron, Åstorp.
Masskrocken på Tranarpsbron, Åstorp.

Snöfallet ställer just nu till stora problem i trafiken på flera håll i Sverige.

Flera vägar har stopp i trafiken på grund av seriekrockar.

Enligt SMHI snöar det som allra kraftigast i östra Götaland och östra Svealand.

– På en del håll snöar det en hel del just nu men vi tror att det kommer att mattas av efter hand, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Det kraftiga snöfallet som just nu befinner sig över Götaland och Svealand ställer till det rejält i biltrafiken. På E20 vid Eskilstuna är det tvärstopp i trafiken efter en seriekrock med tio bilar inblandade. Och i Skåne är E4:an avstängd i båda riktningarna från Östra Ljungby till Åstorp efter en massolycka med upp till 50 fordon.

”Det händer saker”

På Trafikverkets webbplats kan man se att det är allra mest besvärligt väglag i Svealand, då främst i trakterna kring Stockholm och Västerås.

Men också längre söderut beskrivs väglaget som mycket besvärligt.

I Götaland är det halt med fläckvis lössnö på vägarna mellan Strömstad och Uddevalla. Kring Motala och Mjölby  är det halka och snörök och även i Småland kring Gislaved och Värnamo är det halt och moddigt på vägarna.

På Trafikverket har man varit förberedd på snöfallet och verkets entreprenörer är nu ute och snöröjer och halkbekämpar.

– Men halkan gör att det kan hända saker - och det gör det - och då tar vi det efter hand när det kommer, säger Roger Falk, presskommunikatör vid Trafikverket.

”Räkna med köer”

Roger Falk vid Trafikverket uppmanar bilister att ta det lugnt i trafiken.

– Anpassa hastigheten, sänk farten och håll avstånden. Och räkna med att det kan bli köer och stopp på grund av eventuella olyckor som stoppar upp trafiken.

Enligt SMHI kommer snöfallet under dagen att långsamt röra sig norrut. Under natten ligger det främst Svealand och sedan drar det vidare upp över Norrland.

– Inledningsvis kommer det under morgonen att vara kraftigast snöfall över Dalarna och Gävleborgs län. Men ganska tidigt på förmiddagen matats det av och på eftermiddagen kommer bara enstaka snöbyar att finnas kvar.

Publisert: